7 december 2021 - 10:00 - Wereld
De stem van jongeren is tijdens de coronacrisis van de afgelopen twee jaar te weinig aan bod gekomen. De documentaire ‘Impact’ van jeugdwerkorganisatie Scum Studios wil daarom een inkijkje geven in het dagelijkse leven van jongeren tijdens de afgelopen lockdowns.
Scum Studios is een jeugdwerkorganisatie opgericht in 2017 die inzet op de artistieke en persoonlijke groei, ontplooiing en ontwikkeling van jongeren door te experimenteren met actuele werkvormen binnen cultuur en digitale media. Het uitgangspunt is de interesses en de noden van de deelnemers. "Met Scum geven we een platform aan jongeren die anders veel obstakels over moeten om een platform te krijgen," zegt coördinator Mohamed El Kasmi in Het Nieuwsblad.
Lees ook: Hamid al 30 jaar steunpilaar voor jongeren in Amsterdam
Aan de documentaire ’Impact’ werkten een 25-tal jongeren mee, waaronder de 17-jarige Chahid Doudah die op het Kiel woont. "Scum Studios heeft me getriggerd om die droom na te jagen. Ze helpen me om beter te worden. Ondertussen volg ik de opleiding ’Woord en Drama’ en speelde ik al mee in enkele kortfilms." Hij trok voor ’Impact’ de straat op om te praten met jongeren. De 24-jarige Abdelhak El Angouri woont in Borgerhout en neemt sinds twee jaar deel aan de workshops van Scum. "Nu ben ik nog vrijwilliger maar binnenkort begin ik hier vast in dienst als projectmedewerker", zegt hij.
Ze vinden dat er tijdens de coronapandemie te weinig wordt geluisterd naar de stem van jongeren. "Met onze documentaire wilden we een inkijk geven in ons dagelijks leven", vertellen ze in de krant. Daarvoor hielden ze onder meer een enquête om te polsen naar de persoonlijke beleving van de pandemie bij jongeren tussen 12-26 jaar. In de docu wordt duidelijk dat jongeren enorm veel druk ervaren, vooral thuis. Daarnaast staat ook hun mentaal welzijn flink onder druk. Zo vertelt een zesjarig meisje bijvoorbeeld dat ze haar oma in Marokko mist en dat ze haar al zo lang niet meer gezien heeft. Als corona weg is wil ze haar gaan bezoeken. Een tiener vertelt dan weer dat hij depressief wordt van het wegvallen van zijn sporttrainingen. "De tijd gaat zo traag, er is niks te doen."
Naast jongeren komen er in de documentaire ook experts aan het woord. "We hopen dat deze documentaire een impact heeft", zegt Mohamed El Kasmi. "Al betwijfel ik het als je ziet dat de buitenschoolse activiteiten opnieuw worden ingeperkt. Niet iedereen heeft de middelen om dat op een andere manier op te vangen. Ook dat zie je in de docu terugkomen, vanuit het perspectief van de jongeren."
Lees ook: Aya helpt moslimjongeren over psychisch problemen te praten
De documentaire ’Impact’ ging afgelopen week in première in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. "Met Arenberg zijn we een duurzaam partnerschap aangegaan om onze projecten aan het brede publiek te tonen", zegt El Kasmi. "We zijn ook door heel wat scholen gecontacteerd. Zij gaan onze documentaire in hun klassen vertonen."
Cold cases: bejaarde Marokkaan aangeklaagd voor dubbele moord in Frankrijk
Marokkaanse Kamerleden in het oog gehouden
Belgisch Marokkaanse drugsbaron opgepakt in Dubai
Marokkaanse acteur Mustapha Zaari overleden
Mysterieuze ziekte treft schapen en geiten in Marokko
Agadir, magneet voor Europese gepensioneerden
Cold cases: bejaarde Marokkaan aangeklaagd voor dubbele moord in Frankrijk
Belgisch Marokkaanse drugsbaron opgepakt in Dubai
Vlucht Casablanca-Brussel maakt onverwachte tussenlanding om technici af te zetten
Nederlanders opgepakt voor aanslag op woning Marokkaan in België
Aziza, geslagen en beledigd omdat ze een hoofddoek draagt
Ismaïl Snabi, absurde gijzeling door Algerije
Coldcase: Marokkaan gearresteerd in Frankrijk onopgeloste moorden
Grensconflict met Marokko taboe in Algerije