Zoeken

Jonge wereld-Marokkanen verkiezen verkiezingen in Europa boven Marokko

10 september 2022 - 23:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De helft van de jonge wereld-Marokkanen geeft de voorkeur aan verkiezingen in hun verblijfsland. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Raad van Marokkanen die in het buitenland wonen, in samenwerking met het Ipsos-instituut.

Aan de enquête namen 1433 jonge wereld-Marokkanen tussen 18 en 35 jaar deel die in Europa wonen. Van hen kiest 50% voor de politiek in Europa, 42% wenst geen commentaar geven op de kwestie en 8% geeft de voorkeur aan verkiezingen in Marokko.

Lees ook: Wereld-Marokkanen eisen stemrecht in Marokko

De cijfers verschillen echter van land tot land. In Frankrijk bijvoorbeeld verklaart 67% van de ondervraagden dat zij aan de politiek in dat land zouden willen deelnemen, terwijl 6% er de voorkeur aan geeft bij Marokkaanse verkiezingen te gaan stemmen. In Duitsland verklaart 41% van de jongeren dat zij liever in hun land van verblijf zouden stemmen, terwijl 7% liever in Marokko zou stemmen. In Italië geeft 36% van de jonge Marokkanen er de voorkeur aan in hun land van verblijf te stemmen, terwijl 16% liever in Marokko stemmen.

Lees ook: Aziz Akhannouch zit vergadering voor over wereld-Marokkanen

In Spanje wenst 51% van de jonge wereld-Marokkanen deel te nemen aan het politieke leven in het land waar zij wonen, terwijl slechts 9% voor Marokko kiest. In België geeft 55% van de jonge Marokkanen er de voorkeur aan in het land waar zij wonen te stemmen, terwijl slechts 4% voor Marokko kiest.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team