Zoeken

"Joden zijn nooit vervolgd in Marokko"

26 december 2020 - 20:20 - Marokko

©

De Marokkaanse VN-vertegenwoordiger Omar Hilale zegt dat Joden op Marokkaans grondgebied nooit zijn vervolgd.

"We zijn erg trots op de geschiedenis van Marokko en dat er nooit een vervolging is geweest van Joden in het land. Zij waren gewoon een onderdeel van onze samenleving", verklaarde Hilale tijdens een videoconferentie om het Joods feest Chanoeka te vieren. De viering werd georganiseerd door de Israëlische ambassade.

Aan het eind van de jaren veertig telde het koninkrijk nog 250.000 joodse burgers, ongeveer 10% van de bevolking. Momenteel wonen er in het land 3000 Joodse Marokkanen. Tijdens de videoconferentie werden ook de banden tussen beide landen gevierd.

De Marokkaanse diplomaat voegde er aan toe dat zijn deelname aan de viering niet ‘verrassend’ of ‘buitengewoon’ is. Hij vertelde blij te zijn om hieraan deel te nemen. Hiermee wil Marokko volgens hem een signaal afgeven. "Het einde van het donker en het begin van licht," aldus Hilale.

De VN-vertegenwoordiger van Israël, Gilad Erdan, heeft de online viering georganiseerd. Volgens hem is de normalisatie tussen Israël en Marokko een droom die uitkomt voor veel Israëli’s van Marokkaanse afkomst die trots zijn op hun roots en liefde voor het land hebben. "Als je mij een paar maanden geleden zou hebben gevraagd of ik op deze dag lichtjes zou branden met mijn vrienden uit de Verenigd Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko, had ik gezegd ‘onmogelijk’," aldus Erdan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team