Zoeken

Jil Jilala-icoon Sakina Safadi overleden

22 mei 2022 - 11:02 - Cultuur

©

De Marokkaanse artistieke scène heeft op vrijdag 20 mei één van haar grote figuren verloren. Hadja Soukaina Safadi, lid van de groep Jil Jilala, is vrijdag na een lang ziekbed overleden.

Hadja Soukaina Safadi, die beschouwd wordt als één van de meest gedenkwaardige figuren van de beroemde populaire muziekgolf van Nass El Ghiwane en Jil Jilala, is vrijdag overleden na een lang ziekbed. Ze werd geboren in Bab Jdid, in de oude medina van Casablanca en zette in de jaren zeventig haar eerste stappen in de filmwereld. Zij sloot zich in 1972 aan bij de groep Jil Jilala, samen met Boujmiâ, Larbi Batma en Mahmoud Saâdi die inmiddels allemaal zijn heengegaan, en Omar Essayed, Allal Baâli, Moulay Tahar Esbahani, Moulay Abdellaziz Tahiri, Mohamed Derhem en Hamid Zoughi.

Lees ook: Jil Jilala-lid Hassan Miftah overleden

Hadja Soukaina Safadi was het gezicht van de emancipatie van de Marokkaanse vrouw. Ze was de allereerste vrouw die zich mengde in de progressieve beweging van Nass El Ghiwane en Jil Jilala, die het Marokkaanse lied aan het begin van de jaren ’70 volledig overhoop hebben gehaald.

Lees ook: Nass El Ghiwane-zanger Abderrahman Kirouche alias Paco overleden

Soukaina Safadi trouwde met Kamal Serghini en verliet de scène een aantal jaren, alvorens in april 1996 een comeback te maken. Op dat moment was de groep Jil Jilala bezig met een reorganisatie voor een laatste optreden. Enkele jaren later, op 28 juni 2003, meldde hadja Soukaina Safadi tijdens het programma "Assahratou Lakoum" dat op 2M werd uitgezonden, dat ze voorgoed de muziekwereld zou verlaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team