Zoeken

Nass El Ghiwane-zanger Abderrahman Kirouche alias Paco overleden

15 oktober 2012 - 15:15 - Cultuur

©

Paco, van zijn echte naam Abderrahman Kirouche, voormalige zanger van Nass El Ghiwane wereldbekend om zijn "hajhouj", is zondag overleden in Essaouira. De 64-jarige artiest streed al jaren tegen de ziekte.

Paco werd geboren in de regio van Essaouira, in een Gnawa-milieu, waartoe hij heel vroeg werd geïnitieerd. Op 16 jaar werd hij maâlem gnaoui en sloot begin jaren ’70 de band Jil Jilala aan. Hij verliet deze vrij snel voor Nass El Ghiwane.

Abderrahman Kirouche introduceerde de gnaoui-muziek bij zowel Jil Jilala als Nass El Ghiwane, twee groepen die verschillende generaties van Marokkanen wisten te boeien.

Paco had aan de leden van Nass El Ghiwane aangeraden om te stoppen met zingen na de dood van Larbi Batma, om de legende "Nass El Ghiwane" intact te behouden. Omar, één van de oprichters van de band, had toen geweigerd. Nass El Ghiwane had hard geleden onder deze situatie en werd gedwongen om een meer commerciële muziek te maken.

Na Boujemaa H’gour, overleden in de jaren ’70, en Larbi Batma overleden in 1997, is het één van de mythische figuren van Nass El Ghiwane die ons zondag heeft verlaten.

Bladna.nl