Zoeken

Jawad Es Soufi: "Vriend Sofyan Amrabat wilde zaalhuur van eerste show betalen"

13 september 2022 - 09:00 - Cultuur

©

Jawad Es Soufi was docent Nederlands op een vmbo-school toen hij twee jaar geleden besloot een onemanshow in elkaar te steken. Aan de hand van zijn alter ego Sloegie bespreekt de comedian sindsdien op een hilarische manier de absurdheid in zijn leven.

Jawads ouders kwamen eind jaren ’60 vanuit Marokko naar Nederland. Hij is een geboren en getogen Rotterdammer en doceerde er sinds zijn 22ste Nederlandse les op het VMBO. "Toen ik dertig werd voelde ik dat dit hét moment was om het te doen. Ik begon een Instagramaccount en plaatste er filmpjes op van mijn alter ego Sloegie; een Marokkaans-Nederlandse jongen met een komische mimiek en een hilarische kijk op de wereld", zegt hij in het AD. Het typetje sloeg meteen aan en Jawad hield zich voor dat hij bij 10.000 volgers een poging zou wagen in het theater. Maar het werden er al gauw vijftienduizend. "Dus trok ik een colbert aan en stapte het Rotterdam Theater binnen om te vragen of ik met de programmeur kon spreken over een show. Ze hadden geen idee wie ik was, maar ik kreeg het vertrouwen, gebaseerd op het grote aantal volgers. De zaalhuur moest ik zelf betalen. Ik had dat geld helemaal niet, maar een goede vriend van me, voetballer Sofyan Amrabat, geloofde in mij en wilde wel in de show investeren". Dat bleek achteraf niet nodig, want alle 850 kaarten waren binnen twee weken uitverkocht.

Lees ook: Gad Elmaleh bespreekt zijn leven als verstokte vrijgezel

In 2020 maakte Jawad es Soufi zijn debuut met ’Deze tijden zijn van selek’, in een zaal volgepakt met kinderen van de eerste generatie Marokkanen en hun ouders, vertelt de comedian. Zijn grappen gaan grotendeels over de typische situaties waarin je terechtkomt als kind van de eerste generatie Marokkanen in Nederland. "Zoals hoe al het lekkers in huis altijd zo goed verstopt wordt door onze moeders, dat zelfs Sherlock Holmes het niet kan vinden. Of de jaarlijkse zomervakantie naar familie op het platteland in Marokko. Voor jongeren opgegroeid in Nederland is het daar maar saai, er is weinig meer te doen dan zonnebloempitten eten op het dakterras en eindeloos veel potjes kaarten. Die ’beproeving’ vind ik nu juist heel mooi, het hoort bij de Marokkaanse cultuur. De rode draad van mijn eerste show was hoe je van niets toch iets kunt maken. Daar draait het bij mij uiteindelijk om in het leven: het waarderen van kleine geluksmomenten", aldus Jawad

"Ik vind het geweldig dat ik nu een groot Marokkaans publiek naar de theaters trek, zij verdienen ook een aanbod waarin ze zichzelf kunnen herkennen, maar de shows zijn voor iedereen bestemd", legt Jawad uit. "Bij mijn vorige voorstelling zaten er op de eerste rij, naast veel jonge Marokkanen, ook een Hollands en een Surinaams gezin, een Turkse vriendengroep met een verdwaalde Somaliër én een Marokkaanse dame van 75 jaar. Hoe tof is dat?!" Jawad gebruikt veel Marokkaanse woorden en uitdrukkingen, bespeelt traditionele Marokkaanse instrumenten en zingt ook in shows, maar hij weigert categoriek vulgaire woorden in zijn mond te nemen. "Comedy kan prima zonder vloeken en grove grappen. Ik wil dat mijn shows toegankelijk zijn voor iedereen."

Lees ook: Jamel Debbouze openhartig over teleurstellingen

De achtbaan die hij tijdens zijn middelbare school meemaakte, waarbij hij in drie jaar tijd van LWOO naar VWO doorstroomde, is nu de inspiratie voor zijn derde show: ’Waarom ben jij zo?’ "Het is een uitdrukking die gebruikt wordt om de eigenaardigheden van een ander te begrijpen. Maar het gaat ook over waarom ikzelf de persoon ben geworden die ik nu ben", aldus Jawad over zijn recentste show die op 10 september in première gaat in Theater Zuidplein, Rotterdam.

Bladna.nl