Zoeken

Istiqlal eist onmiddellijke vrijlating Rif-activisten

2 oktober 2017 - 17:00 - Marokko

©

De Istiqlal partij heeft zaterdag opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van alle demonstranten die tijdens de protesten in de Rif werden gearresteerd.

In een afsluitende toespraak voorafgaand de verkiezing van de nieuwe secretaris-generaal van de partij, maakte de voorzitter van het voorbereidend comité van het congres, Abdellah Bakkali, het standpunt van de Istiqlal bekend over de evenementen in Al Hoceima.

Volgens Bakkali is Hirak een nationale protestbeweging en is niet beperkt tot de Rif-regio. Bakkali stelt dat zijn partij de beschuldigingen verwerpt volgens dewelke “de Riffijnse beweging wordt geleid door externe agenda’s die de Hirak van zijn inhoud beroven. Het is een populaire en spontane uitdrukking tegen de marginalisering, verarming en minachting. Het heeft een nationale omvang”.

Bakkali, tevens voorzitter van de Marokkaanse persvakbond SNPM, herinnerde eraan dat de Gelijkheid- en Verzoeningscommissie (IER) al had gewaarschuwd voor de zorgwekkende verschillen tussen de regio’s in Marokko.

De Istiqlal pleit voor een nieuw beleid dat niet enkel “veiligheidsgericht en economisch” is, maar ook “psychologisch en politiek”. “De burger wil niet meer vernederd worden en eist met respect te worden behandeld.” De partij eist daarom de vrijlating van alle Rif-activisten die tijdens demonstraties van de Hirak beweging werden gearresteerd en de annulering van alle straffen die tot nu toe tegen demonstranten werden uitgesproken.

Abdellah Bakkali roepte ook op tot een echte dialoog tussen alle betrokken partijen en stelt dat er rekening moet worden gehouden met de mogelijke oprichting van nieuwe protestbewegingen in andere regio’s van het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team