Zoeken

Kamerleden vragen Koninklijke gratie voor demonstranten uit Rif en Zagora

25 oktober 2017 - 12:45 - Gemeenschap

©

Bij de opening van de parlementszitting op maandag hebben meerdere parlementsleden van de meerderheid en de oppositie mondelinge vragen gesteld over de Hirak protestbeweging in de Rif en de demonstraties tegen het watertekort in Zagora.

Abdellatif Ouahbi van de PAM-groep opende het debat met een vraag over de maatregelen die werden getroffen om een verzoening met de bevolking in de Rif te bevorderen. Volgens Ouahbi zijn de evenementen in de Rif en in Zagora geen juridische kwestie. Hij vroeg als gevolg aan Koning Mohammed VI om aan alle demonstranten die werden gearresteerd gratie te verlenen.

Het Kamerlid uit Taroudant benadrukte het belang om het juridisch proces opzij te zetten en rekening te houden met de situatie en een "logische billijkheid". "We respecteren de rol van de ordediensten in Al Hoceima en Zagora, maar nu is het tijd voor verzoening als we naar de toekomst willen kijken", aldus Ouahbi.

Het voorstel van Abdellatif Ouahbi werd positief verwelkomd door de andere Kamerleden. Abdelali Bouanou van de PJD, Nouredine Mediane, fractievoorzitter van de Istiqlal en Omar Balafrej van de de FGD hebben hun steun geuit aan Ouahbi en stellen dat het probleem een politieke analyse en geen juridische aanpak eist.

De vertegenwoordigers van de meerderheid en de oppositie zijn het er dus over eens dat de crisis in de Rif en in het zuidoosten van het land moeten worden overwonnen. De vrijlating van alle demonstranten is volgens hen dé voorwaarde voor een ware verzoening.

Minister Mohamed Aujjar van Justitie herinnerde er tijdens de zitting aan dat een koninklijke gratie wordt onderworpen aan specifieke procedures en dat de justitie daarbij geen rol heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team