Zoeken

Al Adl Wal Ihssane niet welkom op komende demonstratie Hirak

3 oktober 2017 - 15:30 - Marokko

©

Al Adl Wal Ihssane zal op vraag van de Democratisch Links Federatie (FGD) niet aan de volgende demonstratie van Hirak op zondag 8 oktober in Marokko deelnemen.

Op 11 juni hadden Al Adl Wal Ihssane en de FGD samen een grote demonstratie georganiseerd om de Hirak protestbeweging in de Rif te steunen. Een week later liet de FGD in een verklaring weten dat de ideologie van de groepering in strijd stond met de religieuze en anti-democratische standpunt van Al Adl Wal Ihssane en dat aanhangers van de FGD in de toekomst rekening zullen moeten houden met de keuzes van de groepering.

Vier maanden later hebben links activisten opnieuw opgeroepen om te demonstreren om de Hirak-demonstranten die worden vastgehouden te steunen. Deze keer wenst de FGD, coalitiebeweging van drie partijen, met name de PSU, PADS en CNI, echter niet samen met Al Adl Wal Ihssane te werken.

Omar Zeroual, secretaris van de “Chabiba van de democratische weg” en initiatiefnemer van de demonstratie stelt dat zijn groepering niet tegen de deelname van Al Adl Wal Ihssane is. De weigering komt van de FGD, die niet wenst dat de leiders van de islamitische beweging oproepen tot demonstreren. Volgens Zeroual is de steun aan Hirak echter belangrijker dan politieke belangen.

Hassan Bennajeh, woordvoerder van Al Adl Wal Ihssane, verboden islamitische beweging die door de Marokkaanse autoriteiten wordt getolereerd, bevestigde dat de FGD de deelname van zijn beweging aan de komende demonstratie niet wenste. Een keuze die Al Adl Wal Ihssane respecteert, oordelend dat er andere manieren zijn om Hirak te steunen.

Andere politieke bewegingen en organisaties zullen wel aan de demonstratie deelnemen, waaronder de CDT en UMT vakbonden, de Marokkaanse vereniging voor de mensenrechten AMDH, de Nationale vereniging van gediplomeerde werklozen en de Amazigh-beweging Tawada.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team