Zoeken

Kamerleden eisen vrijlating Hirak-gevangenen

8 juni 2017 - 18:00 - Marokko

©

Tijdens de wekelijkse mondelinge vragensessie in het Marokkaans parlement hebben de leden voor de vrijlating gepleit van de demonstranten die in Al Hoceima werden gearresteerd.

Volgens de leden bestaat het risico dat de crisis verergert als de autoriteiten te streng optreden. De protestacties verliepen volgens hen globaal gezien vredig en hadden een sociaal en economisch achtergrond met als doel de ontwikkeling van de regio.

Abdellah Bouanou van de PJD stelt dat de veiligheidsgerichte aanpak verkeerd is en dat alle gedetineerden moeten worden vrijgelaten. Zijn mening wordt echter niet door zijn partijgenoten in het parlement gedeeld.

Voor de Constitutionele Unie is de trage vorming van de regering één van de oorzaken van de protesten in Al Hoceima en de rest van het noorden, met name omdat de gemeenten hun werk niet konden voortzetten. De partij roept op tot de snelle uitvoering van een « uitgebreide regionalisering ».

Leden van de MP-partij hebben de noodzaak benadrukt van een vergadering met de parlementaire commissie van Binnenlandse Zaken, de lokale autoriteiten en de stadsautoriteiten om een ​« gemeenschappelijke visie te ontwikkelen » en de maatregelen te bespreken die moeten worden getroffen.

Istiqlal-fractievoorzitter Noureddine Moudiane stelde vervolgens dat de regering met de arrestatie van leden van Hirak de dialoog onmogelijk heeft gemaakt. Volgens hem moet er serieus worden overwogen om de gevangenen vrij te laten en een dialoog aan te gaan met de leiders van Hirak.

Minister Mohamed Aujar van Justitie reageerde verrast op de wil van de leden om de protestleiders vrij te laten. Volgens hem werden er in de afgelopen zes maanden criminele daden gepleegd waarbij « 45 auto’s in brand werden gestoken en 245 politieagenten gewond raakten ». Volgens de bewindsman is de gekozen aanpak juist en zullen de arrestanten met rechtvaardigheid worden behandeld.

Minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken herinnerde er tevens aan dat het ontwikkelingsprogramma « Al Hoceima, Manarat Al Moutawassit » van 6,5 miljard voor eind 2019 voltooid zal zijn en van de regio een aantrekkelijk economisch centrum zal maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team