Zoeken

Marokkanen woedend op bezoek Israëlische “oorlogscrimineel” Amir Peretz

9 oktober 2017 - 13:00 - Marokko

©

De aanwezigheid van de voormalig Israëlische minister van Defensie in Marokko zorgt voor verontwaardiging en woede. Voor veel Marokkanen is Amir Peretz een “oorlogscrimineel” die niets in het koninkrijk te zoeken heeft.

Amir Peretz was dit weekend in Marokko om aan een conferentie van de Eerste Kamer, de Mediterrane Parlementaire Unie en de Wereldhandelsorganisatie deel te nemen. De komst van de Israëlische politicus werd geboycot door de parlementaire fractie van de PJD-partij aan de macht. De UMT en CDT vakbonden hielden op hetzelfde moment een demonstratie tegen zijn komst en die van een delegatie van de Knesset.

Velen beschouwen de komst van Peretz als een vorm van normalisering van de betrekkingen met Israël, terwijl anderen er een "gevaarlijke infiltratie" van de voormalige minister van Marokkaanse afkomst in zien. *

Amir Peretz werd in 1952 in Bejaad geboren en emigreerde als klein kind met zijn ouders naar Israël waar hij in 2006 tot minister van Defensie werd benoemd. Hetzelfde jaar deden drie Marokkaanse advocaten aangifte tegen hem voor "oorlogsmisdaden" in Libanon, ervan overtuigd dat hun klacht ontvankelijk was daar Amir Peretz van Marokkaanse afkomst is.

Bezoeken van Israëlische verantwoordelijken of celebrities aan Marokko zijn altijd controversieel. Vorige maand zorgde de deelname van de Israëlische zangeres van Marokkaanse afkomst Noam Vazana aan het Tanjazz muziekfestival in Tanger ook voor veel ophef. Ondanks de polemiek, verschillende petities en boycot-oproepen bevestigde de jonge zangeres haar deelname aan het festival en zong samen met de Marokkaans-Nederlandse Teema voor de tolerantie en vrede tussen de volkeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team