Zoeken

Aanval Israël op Gaza: Mohammed VI beveelt noodhulp aan Palestijnen

12 juli 2014 - 15:06 - Marokko

©

Op 7 juli om middernacht is Israël een militaire offensief begonnen tegen de Gazastrook, officieel om raketaanvallen van Hamas op Israëlisch grondgebied te bestrijden. Ruim 100 Palestijnen, voornamelijk burgers, werden in deze aanvallen gedood en meer dan 670 gewond.

Koning Mohammed VI beveelt dringende humanitaire hulp

Op bevel van Koning Mohammed VI, voorzitter van het Al Quds comité, heeft Marokko een dringende financiële hulp van 5 miljoen dollar toegekend aan Palestina. Het geld zal dienen om het Palestijns volk in de Gazastrook te ondersteunen, volgens een verklaring van het Koningshuis.

Mohammed VI heeft ook aan regering Benkirane gevraagd om het aantal solidariteitsacties met het Palestijns broedervolk te verhogen. Het Koningshuis meldt ook dat slachtoffers van de Israëlische inval naar Marokko mogen worden geëvacueerd om er te worden verzorgd.

Salaheddine Mezouar, Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken en huidige voorzitter van de Raad van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken, heeft een spoedvergadering bijeengeroepen van de raad om maatregelen te nemen tegen de Israëlische aanval op Gaza. Dat liet hij zelf weten tijdens een Parlementszitting op donderdag. De vergadering was in de komende dagen gepland, maar de Palestijnse president Mahmoud Abbas zou hem hebben verzocht om de vergadering uit te stellen.

Israëlische inval

In de afgelopen weken liepen de spanningen tussen Israël en Palestina hevig op na de ontvoering op 12 juni van drie Israëlische tieners. Hun lichamen werden 19 dagen later teruggevonden in Halhul, ten noorden van Hebron. Benjamin Netanyahu’s regering beschuldigde onmiddellijk Hamas van de "drie terroristische moorden" en beloofde de meest zware straffen voor de daders. Hamas ontkende echter betrokken te zijn bij de ontvoering en moord van de drie Israëliërs en waarschuwde Israël voor de ernstige gevolgen in geval van een aanval op Gaza.

Tijdens de zoektocht naar de drie jongens werden twee Palestijnen van 16 en 22 door het Israëlisch leger gedood. Na de vondst van de lichamen ontvoerden zionistische kolonisten de 16-jarige Palestijn Mohammed Abu Khdeir. Hij werd in zijn wijk in Oost-Jeruzalem ontvoerd. Forensisch onderzoek toonde aan dat hij levend was verbrand. Zijn lichaam werd in een bos in West-Jeruzalem teruggevonden.

Een aantal experts van het conflict tussen Palestina en Israël geloven dat de heel zaak door de Mossad werd geënsceneerd, inclusief de moord op de drie Israëlische tieners. Het doel is de Palestijnse verzoening tussen Hamas en Fatah en de coalitieregering dat op 2 juni werd gevormd te ondermijnen.

Einde inval niet in zicht

De internationale gemeenschap weigert sterk op te treden in het conflict. Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, verklaarde op een bijeenkomst van de Veiligheidsraad donderdag dat de raketaanvallen van Hamas op Israël moeten stoppen. Ook veroordeelde hij het aantal burgerslachtoffers in Gaza. Ban Ki-Moon moedigt aan tot een staakt-het-vuren om een grondoffensief van Israël in de Gazastrook te vermijden.

Voor de Israëlische Premier is er echter geen staakt-het-vuren mogelijk. Met andere woorden, Israël gaat door met de luchtaanvallen en blijft Palestijnse burgers ongestraft vermoorden. Israël wordt daarin aangemoedigd door de overduidelijke steun van enkele Westerse regeringen, waaronder die van Frankrijk en Duitsland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team