Zoeken

Ophef in Israël na bezoek ex-grootmoefti Ekrima Sabri aan Marokko

27 januari 2023 - 18:00 - Wereld

©

De voormalige grootmoefti Ekrima Sabri, tegen wie een onderzoek loopt wegens het aanzetten tot geweld, kreeg toestemming van Israël om naar Marokko te reizen om een conferentie bij te wonen. Dit wekte irritatie op bij de politieke machthebbers.

Sjeik Ekrima Sabri, de voormalige grootmoefti van Jeruzalem, reisde met Israëlische toestemming naar Marokko om een conferentie bij te wonen die was georganiseerd door het agentschap Bayt Mal Al-Quds, een in Rabat gevestigde tak van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. De organisatie is verantwoordelijk voor de bescherming van islamitische heilige plaatsen en het behoud van de Palestijnse cultuur in de Heilige Stad, meldt nieuwssite Walla.

Lees ook: Al Adl Wal Ihssane hekelt organisatie Negev-top in Marokko

De voormalige grootmoefti werd hij op 2 januari door de politie ondervraagd in het kader van een onderzoek naar het aanzetten tot terrorisme omdat hij met familieleden van de neergeschoten Palestijn Udai Tamimi had gesproken. Deze had een jonge Israëlische soldaat, sergeant Noa Lazar, gedood tijdens een aanval op een controlepost in een buitenwijk van Jeruzalem op 8 oktober.

Lees ook: Marokkaanse studenten vertellen over ervaring in Israël

Vanaf dat moment zijn er stemmen opgegaan tegen een reisvergunning voor Ekrima. "Een man die in het verleden een terrorist was, zal altijd een terrorist blijven! Het is onze plicht deze afschuwelijke man te vervolgen en een procedure te starten om zijn staatsburgerschap in te trekken," zei May Golan, onderminister van Nationale Zaken in het kabinet van premier Benjamin Netanyahu. Daarbij werd de procureur-generaal Gali Baharav-Miara ervan beschuldigd zijn werk niet te hebben gedaan. Voor parlementslid Sharren Haskel (New Hope partij) was het feit dat Sabri naar Marokko mocht reizen "een grote blunder". "Hij verdwijnt naar het buitenland terwijl het onderzoek in Israël nog loopt en gaat door met het aanwakkeren van haat tegen Israël," bekritiseerde ze in een Twitterpost.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team