Zoeken

Marokkaanse studenten vertellen over ervaring in Israël

24 januari 2023 - 15:00 - Wereld

©

Marokko en Israël zijn bondgenoten geworden na de normalisering van hun betrekkingen. De twee landen werken samen op verschillende gebieden, waaronder onderwijs. Marokkaanse studenten die aan de universiteit van Haifa studeren, stellen dat "joden deel uitmaken van hun identiteit".

"Ik ben geïnteresseerd in de geschiedenis van moslims en joden. Door de generaties Marokkaanse Joden die hier nu zijn, hebben we een collectief geheugen," zei Atman Errachid. Hij is een van de eerste Marokkaanse studenten die een visum kreeg om in Israël te studeren. Net als hem hebben veel jonge Marokkanen hun studie aan deze universiteit voortgezet na de normalisatie, schrijft Israel Hayom.

Lees ook: Marokkaanse studenten naar Ben-Gurion Universiteit

Nacima Kerouad komt uit Tanger en studeert aan dezelfde universiteit voor een master in diplomatie. Ze is geïnteresseerd in de Joodse cultuur en wil er meer over leren. "Ik wil Israël zelf ontdekken, zonder dat iemand me vertelt wat ik van dit land moet denken. Ik wilde met eigen ogen zien hoe het hier is," zei ze. "Ik ontmoet veel mensen: Joden, Israëlische Arabieren, Druzen, enz. .... Ze hebben allemaal hun eigen mening over de Israëlische samenleving, politiek en conflicten. Deze meningen zijn soms tegenstrijdig, maar maken deel uit van de diversiteit van de Israëlische samenleving. Er zijn meer factoren die hen samenbrengen dan die hen scheiden."

Lees ook: Israël biedt Marokkanen opleiding aan

"We kijken ernaar uit om Marokkaanse studenten aan onze universiteit te verwelkomen," zei Naomi Reinharz van de Universiteit van Haifa. "Onze universiteit zet zich in voor diversiteit. Joodse studenten, Arabische studenten en andere studenten studeren er samen," voegde ze eraan toe. Zij benadrukte dat de opname van studenten uit landen waarmee het Abraham-akkoord is ondertekend, samen met Israëlische studenten, de academische visie van een solidaire samenleving "niet alleen voor Israël, maar voor de hele wereld verder ontwikkelt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team