Zoeken

Islambanken bestormen Marokko

23 augustus 2012 - 20:33 - Economie

©

Vier islamitische banken uit de Golflanden hebben toestemming aan Bank Al Maghrib gevraagd om zich in Marokko te vestigen, na de goedkeuring van de wet op Islamitisch bankieren

Al Baraka bank uit Bahrein, de Koeweitse investeringsbank, de Nationale Bank van Qatar en de Saoedische Faysal bank wensen allen in Marokko te investeren. Ook een aantal Marokkaanse banken hebben een aanvraag ingediend om Islambanken te openen in het Koninkrijk.

De wet op islamitisch bankieren zou klaar liggen in Marokko en zou na de goedkeuring ervan door de regeringsraad, worden voorgelegd aan het Parlement. Dat meldde Driss Azami, minister van Begroting, onlangs. In de nieuwe wettekst worden Islambanken "participatieve banken en alternatieve producten" genoemd.

Abdeslam Bellaji, PJD-Kamerlid en voorzitter van het Marokkaans onderzoekcentrum naar islamitische economie (AMEREI), meent te weten dat de naam aanwijst dat buitenlandse Islambanken in Marokko enkel zullen mogen werken via partnerships met participatieve bedrijven.

De wet voorziet ook de oprichting van een "Sharia board", samengesteld uit geleerden die ervoor moeten zorgen dat islamitische financiële producten de Sharia respecteren.

Najib Boulif, Minister van Algemene Zaken en Bestuur, schat op meer dan 20 miljard dirham de investeringen van islamitische banken in Marokko in de komende vijf jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team