Zoeken

Ayatollah Ali Khamenei haalt opnieuw uit naar Marokko

10 juni 2022 - 11:40 - Wereld

©

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft kritiek geuit over de normalisering van de betrekkingen tussen een aantal Arabische landen, waaronder Marokko, en Israël. Hij is van mening dat de band met Israël de landen zal schaden.

Tijdens een bijeenkomst met organisatoren van de hadj-bedevaart in zijn land, reageerde Khamenei op het herstel van de betrekkingen van het koninkrijk en Israël. Hij zei dat de overeenkomst het koninkrijk geen enkel voordeel zal opleveren en benadrukte dat Arabische naties het ook niet eens zijn met het feit dat hun regeringen de akkoorden hebben ondertekend en handen schudden met het Israëlische regime.

Lees ook: Marokko en Iran in religieuze concurrentie in West-Afrika

Volgens hem zijn de overeenkomsten het resultaat van voortdurende druk van de Verenigde Staten op de regeringen. "Arabische en niet-Arabische regeringen die, tegen de wil van hun volk in maar in akkoord met de Verenigde Staten, de betrekkingen met het zionistische regime hebben genormaliseerd, moeten weten dat zij niets zullen winnen behalve te worden uitgebuit door het zionistische regime," zei hij.

Lees ook: Marokko heeft volgens Iran "de islam en Palestina" verraden

Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Sudan hebben hun betrekkingen met Israël genormaliseerd in het kader van overeenkomsten die in 2020 onder auspiciën van de Verenigde Staten tot stand zijn gekomen. Dit besluit heeft in de islamitische wereld tot veel verontwaardiging geleid. Naast deze landen heeft ook Saoedi-Arabië, dat nog geen overeenkomst heeft gesloten, steeds nauwere banden met Israël, zo wordt opgemerkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team