Zoeken

Imam en journalist vechten om seksuele vrijheid in Marokko

5 juli 2012 - 15:19 - Marokko

©

Imam Abdellah Nhari werd zondag drie uur lang gehoord door de politie in Oujda. De man wordt beschuldigd van het "aanzetten tot geweld" tegen Elmokhtar Laghzioui, redacteur van de krant Al Ahdat Al Maghribia.

Zijn verhoor volgt op de verklaringen van Elmokhtar Laghzioui die op een Libanese tv-zender vertelde dat hij niet tegen de seksuele vrijheid is, zelfs als het om zijn moeder of zuster gaat.

Abdellah Nhari had hem daarop aangewezen als "dayoute", wat in het Arabisch "een man die niet jaloers is" betekent, verwijzend naar een hadith van de profeet Mohamed die zegt: "Een man die geen jaloezie kent moeten worden gedood".

De rechter heeft besloten dat de uitspraken van de Imam zouden kunnen leiden tot strafbare feiten. De Imam beweert dat zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd werden en veroordeelt het gebruik dat ervan is gemaakt.

"Ik heb niet tot de moord opgeroepen van de journalist van Al Ahdat Al Maghribia. Wat ik zeg is geen fatwa. Ik ben een Imam en fatwa’s worden uitgegeven door de Ulema."

Isaac Charia, advocaat in Rabat, wil een klacht indienen tegen Elmokhtar Laghzioui, die hij beschuldigt van het aanzetten tot losbandigheid, door moeders en dochters aan te moedigen tot seks of prostitutie.

Volgens het Marokkaans Wetboek van Strafrecht, riskeert ieder die in het openbaar vrouwen of mannen aanzet tot prostitutie, van een maand tot een jaar gevangenis en een boete van 20.000 tot 100.000 dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team