Zoeken

Ibrahim en Emma installeren regentonnen in Rotterdam

8 juni 2021 - 19:20 - Wereld

©

Het Rotterdamse project ‘Het Regent Tonnen’ wil de verspilling van drinkwater tegengaan en de stad weer groener maken, maar daarnaast is het ook de bedoeling om werk te creëren voor mensen uit alle lagen van de samenleving. De 27-jarige Ibrahim Khaddouri is één van die medewerkers.

"Ik had geen dagbesteding en ben dakloos geweest", vertelt Khaddouri in het AD. "Het ging de verkeerde kant op met mij. Ik wilde mijn leven veranderen. Via iemand die ik al van jongs af aan ken, ben ik in dit werk gerold. Ik heb in de weken dat ik dit doe, al veel geleerd. Het is mooi om te zien dat mensen blij zijn als je goed werk hebt geleverd."

De 30-jarige adviseur duurzame energiesystemen, Emma Gerritse, zit voor haar werk altijd in een kantoor, behalve één dag in de week, dan mag ze regentonnen gaan installeren. Ze vindt het leuk dat ze op deze manier mensen als Khaddouri leert kennen. "Mijn werk is beleidsmatig, maar ik wil niet alleen thuis achter mijn bureau zitten en juist ook direct bijdragen aan duurzaamheid", zegt Gerritse. "Het is leuk om te klussen te midden van zo’n inclusieve groep. Er wordt alleen gekeken naar wat je wel kan." Josee van Linschoten van WijkEnergieWerkt rekruteert de mensen die aan het werk willen in het project. "We kijken niet naar het verleden van iemand", bevestigt ze. "Als je wilt werken, doe je mee en krijg je betaald, zelfs als je het nog aan het leren bent. Ook dat is duurzaam, want deze mensen leren een beroep waar de komende vijftig jaar werk in is."

Rotterdammer Tijs van Ruth is al jaren bezig met groene waterinitiatieven in de stad. Tegen lage kosten wil hij inwoners aan regentonnen helpen en ze ook voor hen laten installeren. Hij wordt onder meer gesteund door drie waterschappen en de gemeente Rotterdam. In twee maanden tijd zijn er bijna honderd aangesloten en zijn er nog eens honderd regentonnen besteld door Rotterdammers. "In de wijnindustrie zijn deze tonnen afval. Via handelaren krijgen we ze veelal uit Frankrijk. Ze worden ingesmeerd met lijnzaadolie dat goed in het hout trekt, waardoor ze lang goed blijven", zegt Van Ruth. "We kunnen de kosten laag houden, omdat de drie waterschappen de helft van de kosten vergoeden en er zijn ook mensen die zelf een regenton kopen en ons vragen die aan te sluiten en bewoners die ook dat zelf doen en alleen ons idee overnemen. Dat is prima. Wij gaan voor de ecologische winst: meer water en meer groen. Als er maar wat gebeurt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team