Zoeken

Eid ul-Fitr motiveert kinderen voor vastenmaand

16 mei 2021 - 19:20 - Marokko

©

Kinderen kijken het hele jaar uit naar het einde van de Ramadan. De vastenmaand wordt namelijk afgesloten met een feest waarin ze in het zonnetje worden gezet. Het Suikerfeest of Eid ul-Fitr is vergelijkbaar met Sinterklaas of Kerst voor andere kinderen.

De vijfjarige Sabrin is heel enthousiast, ze vertelt dat ze het feest gaan vieren "met heel veel suiker", en gaat spelen met heel veel vriendinnetjes. "En we gaan slingers en ballonnen ophangen in huis." Haar nichtje, de vijfjarige Layla, heeft een aftelkalender aan de muur hangen tijdens de Ramadan. Ze plakt iedere afgelopen dag af met een stickertje, tot aan het Suikerfeest. Haar oma, de 55-jarige opvoedkundige Fadma Bouchataoui uit Rotterdam, geeft aan dat het meisje ook een verlanglijstje heeft ingevuld. "Als iemand dan langskomt, kan diegene kijken welke cadeautjes ze leuk vindt", zegt Bouchataoui in Trouw. "Kinderen kijken enorm uit naar het Suikerfeest, want ze worden echt in het zonnetje gezet op die dag."

Op de ochtend van Eid ul-Fitr wordt eerst gebeden en dan uitgebreid ontbeten. Daarna volgt familiebezoek. Kinderen krijgen die dag nieuwe feestelijke outfits en cadeautjes. In islamitische landen krijgen kinderen vaak geld in plaats van cadeautjes. Maar hier hebben kinderen te maken met westerse feesten, zoals Sinterklaas, waar ze niet altijd aan meedoen. In die gevallen willen ouders hun kinderen dan graag iets extra geven bij zo’n islamitisch feest. Families willen kinderen ook laten uitkijken naar het Suikerfeest, zodat de ramadanmaand voor hen ook bijzonder is. "De meeste kinderen doen nog niet mee aan de Ramadan, ze moeten in principe pas vasten als ze in de puberteit zitten." Maar veel kinderen verlangen om al veel eerder te beginnen. "Kinderen willen heel graag opblijven om te kijken wat er gebeurt rondom de iftar. Het hoort ook bij de ontwikkeling van een kind om erbij te willen horen. Sommigen oefenen het vasten al. De één houdt het dan vol tot de middag, de ander tot de avond. Vanaf een jaar of acht kunnen kinderen het vaak lang volhouden."

Imam Azzedine Karrat, directeur van de IslamOmroep en imam van de moskee Leidsche Rijn in Utrecht, vertelt dat vreugde centraal staat in het Suikerfeest. "Niet alleen kinderen, maar iedereen moet die dag vreugde ervaren. Ik zeg altijd: in iedereen zit iets van kind-zijn. Naast bepaalde serieuze zaken die wij in het leven ondernemen, willen we ook vreugde ervaren, speels zijn", zegt Karrat in dezelfde krant. "Met het feest wordt aangegeven dat balans in het leven gevonden dient te worden. Je moet niet alleen maar serieus zijn. Het feest is dus niet alleen een vorm van beloning, maar ook vreugde." Het Suikerfeest is volgens hem ook een mooie gelegenheid om kinderen een stuk van hun religieuze identiteit mee te geven. "Dat wordt gedaan door kinderen blij te maken op die dag."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team