Zoeken

Hoofd Algerijnse inlichtingendienst ontslagen vanwege Sahara-kwestie

12 januari 2021 - 14:00 - Wereld

©

Een van de redenen voor het ontslag van het hoofd van de Algerijnse buitenlandse inlichtingendienst, generaal-majoor Mohamed Bouzit, is de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Bouzit wordt vervangen door de gepensioneerde generaal-majoor Mahfoud, voormalig hoofd van het Directoraat Externe Betrekkingen (DRE).

De online krant Algérie Part meldt dat het onder de leiding van Bouzit een chaos was bij de Algerijnse buitenlandse inlichtingendienst (DDSE) en dat er veel ernstige fouten werden gemaakt.

De DDSE zou de Algerijnse autoriteiten bij internationale onderhandelingen over geopolitieke kwesties van valse informatie hebben voorzien door neprapporten, ongegronde informatie, slecht ingekaderde of opzettelijk gemanipuleerde bronnen en veiligheidsnotities met veel vervalste elementen aan te leveren. Hierdoor heeft de Algerijnse diplomatie niet adequaat kunnen reageren op het Marokkaanse diplomatieke offensief in de Sahara-kwestie.

Naast de onvrede bij de Algerijnse autoriteiten over de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara is er ook veel chagrijn over de slechte informatievergaring van de DDSE over de situatie in Libië. Hierdoor zijn de Turkse, Franse en Marokkaanse inlichtingendiensten Algerije telkens een stap voor geweest.

Bladna.nl