Zoeken

Hervorming van de justitie eindelijk aan de gang in Marokko?

16 mei 2012 - 12:40 - Marokko

©

De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht staat centraal in het politiek debat in Marokko en is één van de grootste uitdagingen van regering Benkirane. Ondanks een aantal hervormingen en het aan de macht komen van de islamisten, behoudt de justitie haar slechte reputatie.

Vorige week heeft koning Mohammed VI de "Hoge instantie voor de nationaal dialoog over de hervorming van de rechterlijke macht" gecreëerd. Deze begrijpt veertig leden, onder wie de minister van Justitie Mustapha Ramid, justitieverantwoordelijken en leden van het bestuur, de maatschappelijke middenveld en het bedrijfsleven.

Ook mensen van de Rekenkamer, de CNDH, de Raad voor de Mededinging, de Economische en Sociale Raad, NGO’s, stafhouder en rechters behoren tot de groep. Hun missie is aan te moedigen "tot een breed dialoog dat moet leiden tot een radicale hervorming van de justitie".

De voornaamste maatregelen van deze hervormingen werden reeds door Koning Mohammed VI bepaald in zijn toespraak van 20 augustus 2009. Een moeilijke taak voor de instantie, maar ook voor de regering, in een land waar de bevolking dagelijks "de prijs betaald van het onrecht van de gerechtigheid", aldus plaatselijke NGO’s.

Nochtans heeft de Marokkaanse justitie nog nooit zoveel vooruitgang geboekt als deze laatste tijden. Zo eisen rechters sinds kort de onafhankelijkheid van de rechterlijk macht tegenover het Ministerie van Justitie op grond van artikel 107 van de Grondwet. Om dit te verkrijgen, dreigen zij ermee te betogen, massaal ontslag te nemen en boycotten zelfs de activiteiten van het Ministerie van Justitie.

Ander belangrijk feit, in 2011 heeft de Hoge Raad van Magistraten acht rechters geschorst voor corruptie, 44 rechters gestraft en 650 leden van de magistratuur tot de orde geroepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team