Zoeken

Haven Tanger Med op weg naar nieuw record

2 juni 2021 - 19:00 - Economie

©

De haven Tanger Med heeft een record in het containerverkeer in het vooruitzicht in 2021. Als het havencomplex de groei van de eerste drie maanden van dit jaar vasthoudt zal de haven bij Tanger meerdere plaatsen kunnen klimmen op de ranglijst van grootste containerhavens ter wereld.

Het containerverkeer in de haven Tanger Med is in het eerste kwartaal van 2021 met 35% gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van 2020.

Het containervervoer dat door de havens Tanger Med 1 en 2 heen is gegaan, is aan het einde van het eerste kwartaal van 2020 uitgekomen op 1,8 miljoen zeecontainers. Een stijging van 35% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Afgelopen maandag heeft het Tanger Med Special Agency laten weten dat het havencomplex met deze groei op schema ligt om het record van 2020 te verbeteren.

De Marokkaanse haven heeft de groei te danken aan de ingebruikname van de nieuwe TC 3-containerterminal in Tanger Med 2 en twee nieuwe containerportalen (STS) van de Duitse fabrikant Liebherr. Hierdoor is de capaciteit van de haven met 1,5 miljoen containers gegroeid tot een totale capaciteit van 9 miljoen containers per jaar.

Ook het TIR-vrachtvervoer (internationaal wegvervoer) heeft geprofiteerd van de toegenomen overslag in het havencomplex. Eind maart 2021 werd er een groei genoteerd van 5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Het ging om 112.419 vrachtwagens in totaal. Als het havengebied Tanger Med deze groei gedurende dit jaar vasthoudt, zou het een bedrag van 739 miljoen dirham aan extra inkomsten opleveren.

De schattingen voor de groei van de haven bij Tanger vallen fors hoger uit dan die uit het vorige jaar. Zo wordt er geschat dat de omzet van Tanger Med 1 in het eerste kwartaal van 2021 met 3% is gegroeid naar 500 miljoen dirham. De geschatte omzet in het eerste kwartaal van 2021 voor Tanger Med 2 ligt op 239 miljoen dirham, een groei van 72% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Afgelopen februari is de haven Tanger Med opgenomen in de ranglijst van 25 grootste containerhavens ter wereld. Door deze goede prestaties kan de Marokkaanse haven dit jaar verder klimmen op deze prestigieuze lijst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team