17 september 2011 - 21:00 - Wereld
B. Hassan, Imam geïnstalleerd in Nederland en veroordeeld tot de doodstraf in Marokko voor zijn betrokkenheid bij de moord op politieke tegenstanders, staat in het middelpunt van een groeiende controverse in zijn gastland.
De man, 44 en bekend om zijn radicale neigingen, werkte sinds enkele jaren in een detentiecentrum in Tilburg, Nederland, land waar hij de status van politiek vluchteling kreeg in 2005. Hij gaf ook een aantal uren per week lessen aan de Islamitische Universiteit van Rotterdam.
Hassan B., in Spanje aangehouden in juni dit jaar als gevolg van internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door Marokko, is in afwachting van het onderzoek vrijgelaten. Hij woont momenteel bij familie en heeft regelmatig contacten met de Ambassade van Nederland.
In Nederland, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij "Islamitische Jeugd", een ondergrondse beweging dat met geweld van Marokko een radicaal islamitische staat wil maken, is zijn status van politiek vluchteling zeer betwist.
De Nederlandse minister van Immigratie en Asiel, Gerd Leers, heeft echter verklaard dat er geen reden was dat Hassan B. van zijn status van politiek vluchteling werd ontdaan en dat de man positief werd gescreend alvorens te worden aangeworven voor de gevangenis van Tilburg.
Volgens De Telegraaf zou er echter een rapport aan het ministerie van Justitie zijn voorgelegd i.v.m. de "opruiende activiteiten" van Hassan B. in dit gevangenis, wat door de afdeling in kwestie wordt ontkend.
Hart van Nador sterft: inwoners in actie
Naar Marokko met de auto: 10 fatale fouten die je moet vermijden
Sherine dreigt met rechtszaak na kritiek in Marokko
Topteam: Hammouchi gaat samenwerken met VAE-inlichtingendienst
Zomerreis naar Marokko dreigt fiasco te worden door hoge prijzen
Marokko onthult schokkende cijfers over gifdieren
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt