Zoeken

Hassan B., terrorist in Marokko, politieke vluchteling in Nederland

17 september 2011 - 21:00 - Wereld

©

B. Hassan, Imam geïnstalleerd in Nederland en veroordeeld tot de doodstraf in Marokko voor zijn betrokkenheid bij de moord op politieke tegenstanders, staat in het middelpunt van een groeiende controverse in zijn gastland.

De man, 44 en bekend om zijn radicale neigingen, werkte sinds enkele jaren in een detentiecentrum in Tilburg, Nederland, land waar hij de status van politiek vluchteling kreeg in 2005. Hij gaf ook een aantal uren per week lessen aan de Islamitische Universiteit van Rotterdam.

Hassan B., in Spanje aangehouden in juni dit jaar als gevolg van internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door Marokko, is in afwachting van het onderzoek vrijgelaten. Hij woont momenteel bij familie en heeft regelmatig contacten met de Ambassade van Nederland.

In Nederland, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij "Islamitische Jeugd", een ondergrondse beweging dat met geweld van Marokko een radicaal islamitische staat wil maken, is zijn status van politiek vluchteling zeer betwist.

De Nederlandse minister van Immigratie en Asiel, Gerd Leers, heeft echter verklaard dat er geen reden was dat Hassan B. van zijn status van politiek vluchteling werd ontdaan en dat de man positief werd gescreend alvorens te worden aangeworven voor de gevangenis van Tilburg.

Volgens De Telegraaf zou er echter een rapport aan het ministerie van Justitie zijn voorgelegd i.v.m. de "opruiende activiteiten" van Hassan B. in dit gevangenis, wat door de afdeling in kwestie wordt ontkend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team