Zoeken

Handel tussen Marokko en Algerije stort in

12 juni 2024 - 23:00 - Economie

©

Sinds Algerije in 2021 eenzijdig de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbrak, bevindt de handel tussen beide buurlanden zich in een vrije val. De handelsvolumes zijn gedaald tot het laagste niveau in decennia.

Vorig jaar bereikten de handelsvolumes tussen Marokko en Algerije slechts 1,3 miljard dirham, een daling van 62% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is het laagste punt sinds 1999, zo blijkt uit gegevens van het Marokkaanse Wisselkantoor, verzameld door de nieuwssite Asharq Business.

Lees ook: Handelsbetrekkingen Marokko Algerije onder druk

De Marokkaanse import uit Algerije bedroeg vorig jaar 650 miljoen dirham, een daling van 61% ten opzichte van het jaar ervoor. De Marokkaanse export naar Algerije daalde met 18% tot circa 653 miljoen dirham.

Terwijl de handel tussen Marokko en Algerije instort, kende de handel met buurland Spanje in 2023 een sterke groei van 11%, met een totaal volume van 209 miljard dirham.

Lees ook: Boycot Marokkaanse havens: een zeer dure strategie voor Algerije

In 2021 bedroeg de intraregionale handel 6,9 miljard dirham, waarvan 5,8 miljard dirham Marokkaanse import uit Algerije. Dadels zijn het belangrijkste importproduct van Marokko uit Algerije geworden, met een waarde van 441 miljoen dirham in 2023, goed voor 67% van de totale importwaarde. De belangrijkste exportgoederen naar Algerije zijn specerijen, glas en plastic.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team