Zoeken

Droom Franse Marokkaan valt in duigen

23 februari 2023 - 22:00 - Wereld

©

Een in Frankrijk wonende Marokkaan droomt ervan om ooit een huis te bouwen op het terrein dat hij in 2009 kocht in Bizancourt, maar alles wijst erop dat zijn project nooit het daglicht zal zien. Het nieuwe lokale stedenbouwkundige plan dreigt hem namelijk zijn droom te ontnemen.

Abderrahim Bissam leeft in onzekerheid met betrekking tot zijn bouwplannen op het perceel van 7000 vierkante meter in de Jardin René laan in Bizancourt. Het domein is omgeven door huizen en landbouwgrond in Avrechy. "Het was omheind en had bomen. Het was precies wat ik wilde. Ik wist op dat moment dat het niet bebouwbaar was. Maar de toenmalige burgemeester, Gérard Quesnel, vertelde me dat het bestemmingsplan zou wijzigen en zei dat mijn grond binnen een jaar bebouwbaar zou zijn", zegt de vader en garagehouder in Nogent-sur-Oise, aan Oise Hebdo.

Lees ook: Bouznika: onderzoek naar geheime woonwijk met luxe villa’s

Nadat hij in 2010 de aankoop voor ongeveer 18.000 euro had afgerond, diende hij een bouwverzoek in. De herziening van het bestemmingsplan was net opgestart. "De feedback was negatief", herinnert hij zich. Gesprekken met de toenmalige burgemeester mochten niet baten. "Hij legde uit dat hij verschillende hectaren in een verstedelijkingszone wilde plaatsen en dat de aanvaarding van mijn aanvraag zijn project in gevaar zou brengen. Ik vroeg hem wat wel mogelijk was en zei zelfs dat ik bereid was om desnoods tien jaar te wachten", aldus Abderrahim Bissam.

Zijn aanvraag zal door de jaren heen niet ingewilligd worden. Noch onder de vorige burgemeester, noch onder de huidige burgemeester Astrid Lequen. "Ze ontving me met een afgevaardigde. Ze legden me uit dat het niet mogelijk was om mijn grond bebouwbaar te maken, omdat er geen netwerken aanwezig waren en omdat de gemeente de werken niet kon betalen. Ik liet een schatting maken en kwam uit op 12.000 euro. Ik zei dat ik bereid was om het te betalen. Maar er kon niets aan worden gedaan, het bleef een neen!"

Lees ook: Vastgoedfraude: Marokkaanse diaspora doet beroep op Koning Mohammed VI

Aanvankelijk geclassificeerd als een onbebouwd natuurgebied bestemd voor toekomstige verstedelijking, veranderde het terrein van de Marokkaan in het nieuwe bestemmingsplan, dat in 2018 werd geïnitieerd, in een natuurzone. Een openbaar onderzoek is aan de gang en zou op 27 februari moeten eindigen. De conclusies van het rapport zullen binnenkort bekend zijn. Bij een ongunstig advies kan Abderrahim naar de administratieve rechter stappen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team