Zoeken

Jurjen reist met fiets van overleden vader naar Marokko

25 februari 2023 - 11:00 - Wereld

©

De 27-jarige Jurjen van Weerdenburg uit Apeldoorn koos voor de toerfiets van zijn vader voor zijn droom-fietsreis naar Marokko. Het was tegelijk een eerbetoon aan de man die in 2019 overleed na een kort ziekbed.

Jurjen droomde al langer van een lange fietsreis. "Afgelopen voorjaar was ik er steeds meer mee bezig en bedacht ik om naar Marokko te gaan. Daar was ik in 2016 vier maanden lang geweest voor mijn studie Sociale geografie en ik werd verliefd op het land. Het is zo dichtbij maar zo anders dan hier. Wel westers, maar met veel Arabische invloeden. Mooie natuur, mooie mensen, lekker eten. Ik wilde het land heel graag terugzien. En mijn droom van de fietsreis verwezenlijken", zegt Jurjen aan Indebuurt Apeldoorn.

Lees ook: Abderrazak fietst naar Qatar om Atlas Leeuwen te steunen

Hij koos ervoor om dat met de toerfiets van zijn vader te doen. "Als een soort eerbetoon aan hem. Hoe mooi is het om op zijn fiets naar Marokko te gaan? Of hij zo’n reis zelf had gemaakt? Nee, dit had hij zelf nooit gedaan. Maar hij was zeker benieuwd geweest naar mijn avonturen onderweg", aldus Jurjen die afgelopen zomer zijn uitrusting bij elkaar zocht. "Ik leende een fietskarretje, waarmee ik ook heb geoefend. Ik fiets veel, maar ik was nog nooit met een karretje met tent en kookstel erin op pad geweest. Ook het opzetten en weer opruimen van de tent had ik onder de knie voordat ik vertrok."

Lees ook: Fietsende jongeren uit Molenbeek bijna in Marokko

In september 2022 zag hij eindelijk de kans om zijn droom te verwezenlijken. "Ik had een aflopend contract bij de gemeente dus dat kwam goed uit, ik had de tijd", zegt hij. Jurjen bereikte Marokko na een fietstocht van twee maanden. "Sneller dan verwacht. Maar ik had het weer meezitten, er was weinig regen of hitte." In Marokko verbleef hij een maand lang. "Ik heb de local uitgehangen, bij families overnacht en ben in mannencafés geweest. Ik zocht ook mijn oude gastgezin uit mijn studietijd op." Jurjen maakte de terugreis uiteindelijk met het vliegtuig. "Ik wilde eigenlijk per trein gaan om zo de overgang van Marokko naar Nederland te vertragen, maar het bleek te lastig te zijn".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team