Zoeken

Griepvaccin: meerderheid Marokkanen mogelijk uitgesloten

2 november 2020 - 17:00 - Marokko

©

Een grote meerderheid van de Marokkanen zou tijdens de jaarlijkse landelijke griepvaccinatiecampagne uitgesloten kunnen worden. Dat heeft te maken met verschillende factoren.

Marokkanen zullen vanaf 2 november meer moeten betalen voor het griepvaccin dan in 2019, meldt Le 360. De prijs die in 2019 nog 79 dirham bedroeg, gaat nu naar 125 dirham. Erger nog, het aanbod is dit jaar beperkt in vergelijking met het voorgaande jaar. De verantwoordelijken van de Directie Geneesmiddelen en Apotheek (DMP), waren na een online-ontmoeting op woensdag met het toezichthoudende ministerie van Volksgezondheid diep teleurgesteld.

Vakbondsleden zeggen dat ze tevergeefs actie hebben gevoerd om apothekers gratis bij de vaccinatie te betrekken. Mohammed Lahbabi, voorzitter van de apotheek-vakbond CSPM, hekelde het besluit van het ministerie om het vaccin bij de receptplichtige medicijnen in de apotheken te voegen. Volgens hem "zal deze maatregel eerder de belangen van artsen dienen, dan die van patiënten." Lahbabi zegt dat de vaccinatiecampagne dit jaar moeilijk toegankelijk zal zijn voor arme mensen die geen medische dekking hebben. Deze mensen zullen nu 400 tot 450 dirham moeten betalen om de kosten van de dokter, het vaccin en ten slotte de vaccinatie te betalen.

Een andere zorg voor CSPM betreft de levering van voldoende doses vaccin. Hoewel het Sanofi-laboratorium een ​​jaarlijkse toename van de wereldwijde productie met 20% heeft aangekondigd, is de Marokkaanse overheid van plan om ondanks de zeer zorgwekkende gezondheidssituatie, slechts 300.000 doses te kopen tegen 600.000 in 2019.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team