Zoeken

VS bemoeit zich met grensconflict Marokko Algerije

15 oktober 2012 - 16:09 - Marokko

©

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, heeft vrijdag vanuit Washington opnieuw gepleit voor een heropening van de grens tussen Marokko en Algerije. De Arabische Maghreb beschreef ze als één van de minst geïntegreerde regionale groeperingen in de wereld.

Hilary Clinton zei op een conferentie over "democratische transformaties in de landen van de Arabische Maghreb", dat de heropening van de grens tussen Marokko en Algerije een belangrijke stap zou zijn naar deze integratie.

Het stimuleren van de handel tussen de twee buurlanden, is dan ook een prioriteit voor de VS volgens Hillary Clinton. Een dergelijke integratie zou namelijk voor meer werkgelegenheid en nieuwe markten zorgen. Clinton meent zelfs dat er op dag van vandaag niets kan uitleggen waarom de grens nog steeds gesloten is.

De sluiting van de grens weegt al bijna 20 jaar op de regionale economie en doet de Maghreb jaarlijks twee punten groei verliezen. De grenzen werden in 1994 gesloten na de aanslag op de Atlas Asni in Marrakech, volgens Hassan II gepleegd door de Algerijnse geheime dienst.

Volgens de media, moesten de grenzen in 2011, onder druk van de VS, worden heropend tijdens een bezoek van Hillary Clinton aan de Maghreb-landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team