Zoeken

Giftige koraalduivel nadert Marokkaanse kust

11 april 2024 - 21:00 - Marokko

©

De koraalduivel, een invasieve en gevaarlijke vissoort, is op weg naar de Marokkaanse kust. Deze vis, die al in de Middellandse Zee is gesignaleerd, vormt een bedreiging voor de biodiversiteit en de lokale visserij.

De koraalduivel, afkomstig uit de Indische en Grote Oceaan, is een vraatzuchtige roofvis die zich snel aanpast aan nieuwe omgevingen. Hij kan zijn maag tot 30 keer zijn normale grootte oprekken en lange periodes zonder voedsel overleven.

Lees ook: Fossiele reuzenhagedis met vlijmscherpe tanden ontdekt in Marokko

In 1991 werd de koraalduivel voor het eerst in de Middellandse Zee gespot, in Israël. In 2022 werd hij waargenomen in Tunesië en in 2023 in de Egeïsche Zee, Cyprus, Turkije, Griekenland en Albanië.

De vis is gevaarlijk vanwege de giftige stekels op zijn rug. De neurotoxine in deze stekels is niet dodelijk voor mensen, maar kan wel pijnlijke en langdurige symptomen veroorzaken.

De koraalduivel heeft een negatieve impact op de mariene ecosystemen. Hij concurreert met inheemse vissen om voedsel en kan leiden tot de uitsterving van kwetsbare soorten. De snelle voortplanting van de koraalduivel baart eveneens zorgen. Een vrouwtje kan per maand 30.000 eitjes produceren, wat neerkomt op 4 miljoen per jaar.

Lees ook: Gigantische vis ontdekt in Noord-Marokko (video)

De Europese Unie overweegt om de koraalduivel op de lijst van invasieve soorten te plaatsen. Dit zou betekenen dat er maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding van de vis te bestrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team