Zoeken

In Gibraltar vastgehouden Marokkanen smeken om uitzetting naar Marokko

12 juni 2023 - 13:00 - Wereld

©

Drie Marokkanen die al tien maanden vastzitten in de Windmill Hill-gevangenis in Gibraltar, na illegaal in de Britse stad in het zuiden van Spanje te zijn aangekomen, vragen om te worden uitgezet naar Marokko.

De drie mannen werden samen met vijf andere landgenoten gearresteerd. Dat gebeurde bij hun aankomst aan boord van een vissersboot. Ze uitten in de rechtbank hun wanhoop over hun onvermogen om terug te keren naar Marokko, meldt The Chronicle.

Lees ook: Passagiers Royal Air Maroc vlucht verhinderen uitzetting migrant

Een van de migranten dreigde een hongerstaking te beginnen als zijn repatriëring niet zou worden uitgevoerd. Hij benadrukte dat ze geen criminelen waren en geen drugs vervoerden en smeekte de rechtbank om het repatriëringsproces te versnellen of om een alternatief te vinden voor detentie.

Volgens Sharon Peralta, immigratiebeambte, is hun langdurige opsluiting in Gibraltar hun eigen schuld. Ze legde uit dat ze bij hun aankomst in Gibraltar afgelopen augustus weigerden samen te werken met de politie om de documenten te verkrijgen die nodig waren voor hun terugkeer naar Marokko. "Ze gaven de voorkeur aan gevangenschap boven terugkeer naar Marokko", verduidelijkte ze.

Lees ook: Verantwoordelijken Sebta krijgen 12 jaar cel na uitzetting Marokkaanse kinderen

Het gerecht heeft besloten hen te veroordelen tot een extra gevangenisstraf van 28 dagen. Ze moeten op 4 juli opnieuw voor de rechtbank verschijnen, tenzij ze Gibraltar intussen al hebben verlaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team