Zoeken

Aangrijpende getuigenis van Marokkaanse die zoon verloor tijdens drugsdeal

1 juli 2020 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Lamia is Marokkaanse en woont in het Franse Angers. Haar zoon Bilal werd in de nacht van 7 januari 2017 vermoord tijdens een mislukte drugsdeal.

Voor Europe 1 besloot Lamia ruim twee jaar later haar verhaal te doen.

"Het was zaterdag 7 januari 2017, een normale dag. Bilal, mijn oudste zoon, zou die dag de bruiloft van een vriend bijwonen. Hij verliet het huis maar keerde niet terug. Om 21.30 uur werd ik onwel en voelde het aan alsof iemand met in mijn buik had gestoken, mijn moederinstinct. Ik ging liggen, ik voelde me niet goed.

Om 22.00 uur kreeg mijn tweede zoon een bericht: ’Je broer werd neergeschoten. Zeg tegen je ouders dat ze naar het ziekenhuis moeten gaan.’ Ik liet mijn jongste drie kinderen achter en ging in een nachthemd naar het ziekenhuis. We moesten drie kwartier wachten. Ik was kalm. Ik dacht dat hij in de arm of voet was geschoten. De artsen kwamen naar ons toe en zwegen. Daarna zeiden ze ’Onze condoleances, uw zoon is dood. We konden hem niet redden’."

Lamia kreeg geen toestemming om haar zoon te zien. "Ik smeekte de dokter, ik wilde het warm lichaam van mijn zoon nog zien voor hij naar het mortuarium zou worden gebracht. Hij was hard en vertelde me dat het om een moordzaak ging en dat ik hem daarom niet mocht zien. Ik zag Bilal die avond niet. Voor we naar huis keerden zijn we nog naar de plek waar hij werd vermoord gegaan. Ik zag het veiligheidsperimeter en het bloed van mijn zoon op de grond. Het was afschuwelijk. Dinsdag kreeg ik eindelijk toestemming om mijn zoon in het mortuarium te zien. Het is heel moeilijk om afscheid te nemen van je 18-jarige zoon. Ik ben naar Marokko gegaan om mijn zoon te begraven".

De moeder van Bilal weet dat haar zoon geen heilige was. "De straat, slechte vrienden en gemakkelijk geld.", zegt ze daarover. Bij haar terugkeer vernam ze dat haar zoon die bewuste avond 4 kilo cannabis bij zich had. De daders wilden hem oplichten. Ze hadden een wapen en vals geld mee. Blijkbaar liep de situatie uit de hand in de auto en werd Bilal op het hoofd geslagen en vervolgens doodgeschoten.

Volgens Lamia zijn de twee daders afkomstig uit Tsjetsjenië. De hoofdverdachte wist naar Grozny te vluchten. Zijn medeplichtige bleef een jaar in de gevangenis en werd vervolgens onder toezicht vrijgelaten. De moordenaar beledigde en bespotte Lamia herhaaldelijk op sociale media. "Hij stuurde me video’s waarin hij zijn middelvinger toonde of nog de mensen beledigde die me verdedigden".

Lamia heeft een vereniging opgericht om jongeren bewust te maken van de gevaren van de straat. Het enige waar ze spijt van heeft, is dat het haar niet is gelukt om de moordenaar van haar zoon te laten arresteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team