Zoeken

Gestrande Nederlanders in Marokko: Nasser Bourita hekelt politiek spel Nederland

24 april 2020 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken heeft donderdag het "politiek opportunisme" van Nederland aan de kaak gesteld met betrekking tot de repatriëring van in Marokko gestrande Nederlanders.

Volgens de bewindsman heeft Marokko de terugkeer van Nederlanders en Marokkaanse Nederlanders nooit tegengehouden en is het gedrag van Nederland onaanvaardbaar. Het Europees land zou een dertigtal vluchten hebben georganiseerd voor "autochtone Nederlanders". Pas daarna zou er aandacht zijn geweest voor mensen met de dubbele nationaliteit.

Bourita herinnerde eraan dat Marokko niet tegen de terugkeer is van Marokkanen met de dubbele nationaliteit om familiale, professionele of gezondheidsredenen. Hun terugkeer moet wel op de juiste manier gebeuren, met alle nodige voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te remmen.

"De Marokkaan geniet in zijn land van alle rechten en heeft net zoals zijn landgenoten ook verplichtingen. Hij heeft de bescherming of controle van de ambassade van een ander land niet nodig.", verklaarde Bourita tijdens een meeting met de commissie buitenlandse zaken, defensie, islamitische zaken en Marokkanen in het buitenland.

"België heeft deze logica begrepen en geaccepteerd, terwijl Nederland vanaf het begin een oneerlijke en discriminerende houding ten opzichte van Marokkanen met de dubbele nationaliteit heeft getoond, alvorens zich bij de Marokkaanse staat als de beschermer van hun rechten op te stellen.", aldus de bewindsman

Marokko weigert dat "buitenlandse partijen een politiek opportunistische behandeling voorbehouden" en misbruik maken van de huidige situatie "om een ​​recht te claimen die het niet heeft". Het debat over de dubbele nationaliteit "kan alleen ongezond zijn en heeft bekende bijbedoelingen".

Bourita merkte ook op dat Marokko altijd gunstig heeft gereageerd op de verzoeken van verschillende landen om hun onderdanen te repatriëren. Er werd sinds de sluiting van de grenzen en het luchtruim met een veertigtal landen samengewerkt, die ook Marokkaanse onderdanen hebben gerepatrieerd.

Bladna.nl