Zoeken

Marokko: 3000 Nederlanders vast, geen prioriteit voor Rabat

21 april 2020 - 16:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Ongeveer 3000 Nederlanders zitten sinds de sluiting van de grenzen en het luchtruim vast in Marokko. Hun terugkeer naar Nederland is echter geen prioriteit voor Rabat, met name vanwege de gespannen betrekkingen tussen de twee landen.

Volgens de Nederlandse autoriteiten meldden bijna 3000 Nederlanders zich via de website "Bijzonder bijstand buitenland" van het ministerie van Buitenlandse zaken. In Marokko gevestigde Nederlanders en mensen die intussen al in Nederland terug zijn werden uit de lijst gehaald. Hoeveel Marokkaanse Nederlanders tot de gestrande toeristen behoren is niet bekend.

Door de slechte diplomatieke verhoudingen is voor het merendeel van de gestrande Nederlanders geen snelle terugkeer in zicht. Dat stelt Jan Hoogland, voormalig Nederlands diplomaat in Marokko.

"Marokko heeft het Nederland onder meer kwalijk genomen dat minister Blok (Buitenlandse Zaken) heeft gezegd dat hij de straffen die Marokko in 2018 oplegde aan demonstranten in de Rif te hoog vond. Nederlandse verzoeken komen daar nu gewoon onder op de stapel. Daar komt bij dat het land Marokkaanse Nederlanders toch vooral als Marokkanen ziet, dus waarom zouden ze ‘terug’ moeten?", aldus Hoogland.

Via de website werd ook informatie ingezameld over de verblijfplaats van Nederlanders in Marokko en de dichtstbijzijnde luchthavens, moest er snel worden gehandeld als Rabat hun vertrek toelaat.

Nederland heeft vorige week aan Marokko gevraagd om de "meest schrijnende gevallen" te laten vertrekken. Het gaat voornamelijk om mensen met gezondheidsproblemen, zonder verblijfplaats of die dierbaren in Nederland hebben verloren. Zes Nederlanders mochten een tiental dagen geleden Marokko verlaten aan boord van een Frans vliegtuig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team