Zoeken

Geldovermakingen Marokkaanse diaspora, ware hefboom voor ontwikkeling

23 juni 2022 - 12:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Op een debat ter gelegenheid van de ‘International Day of Family Remittances’ (internationale dag van de overmakingen aan de familie) van de Verenigde Naties, werd een debat georganiseerd over de overmakingen van de Marokkaanse diaspora, met name tijdens de kritieke periode van de Covid-19-pandemie.

Het debat werd geïnitieerd door H2OHUB in samenwerking met CAP Unlimited en gesponsord door Wafacash, en had als thema: "Overmakingen als economische en sociale hefboom, de impact van de Covid-19 pandemie". De organisatoren wilden hiermee een hulde brengen aan de inspanningen van Marokkanen die in het buitenland wonen tijdens de pandemie. De overmakingen van wereld-Marokkanen explodeerden namelijk in die periode.

Lees ook: Marokko wil eigendommen wereld-Marokkanen controleren

De bezinningsdag werd bijgewoond door verscheidene vertegenwoordigers van de Algemene Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM), actoren uit de particuliere sector en nationale en internationale niet-gouvernementele organisaties. De deelnemers opperden talrijke voorstellen opdat de door in het buitenland wonende Marokkanen gestorte fondsen, de begunstigde gezinnen in staat zouden stellen om in hun behoeften te voorzien, maar ook om deel te nemen aan de nationale ontwikkeling.

Het wisselkantoor registreerde op eind januari 2021 zo’n 5,89 miljard dirham aan transfers, tegen 5,4 miljard dirham eind januari 2020, een stijging met 8,8%. Ook de overmakingen naar ontwikkelingslanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) stegen in 2021 met 7,6% tot 61 miljard dollar.

Lees ook: Marokkaanse expats: recordgroei geldtransfers uitgelegd

Tijdens hun toespraken erkenden de deelnemers dat de geldtransfers een belangrijke rol spelen in de economische groei en de ontwikkeling van de landen van bestemming. Het komt er nu op aan manieren te vinden om ervoor te zorgen dat deze fondsen worden gebruikt als inkomensgarantie op middellange of lange termijn.

Bladna.nl