Zoeken

Geheime dochter Hassan II, Jane Benzaquen, blijft strijden voor erkenning

21 mei 2024 - 09:00 - Marokko

©

Jane Benzaquen, een 71-jarige Belgisch-Israëlische vrouw, heeft drie jaar geleden een rechtszaak aangespannen in België om erkend te worden als de geheime dochter van wijlen Koning Hassan II. Ze is vastbesloten om door te gaan tot het einde.

"De beslissing was niet makkelijk, maar ik blijf sterk. Ik ben ervan overtuigd dat de waarheid uiteindelijk aan het licht zal komen," vertelde Jane aan El Independiente. Ze hoopt dat de Belgische justitie haar gelijk zal geven en haar zal erkennen als de dochter van wijlen Koning Hassan II, en daarmee als de halfzus van Koning Mohammed VI.

Lees ook: Marokko klaagt vermeende "geheime dochter" Hassan II aan

Jane Benzaquen’s verhaal begon met een relatie tussen haar moeder, Freha, toen 17-jaar, en Hassan II, toen de 21-jarige troonopvolger. Deze relatie zou van 1951 tot augustus 1953 hebben geduurd, waarna Jane op 14 november 1953 werd geboren. "Mijn grootmoeder vertelde me hoe de auto van het paleis, een zwarte Mercedes, mijn moeder kwam ophalen. Voor ze instapte, laadde ze dozen met vlees, fruit en groenten uit, want ze kwam uit een arme familie," aldus Eldad Sela, een van Jane’s zonen, die haar in haar juridische strijd bijstaat. Jane begrijpt nog steeds niet waarom haar moeder haar tien maanden na haar geboorte in Casablanca aan een christelijk pleeggezin in een klein Vlaams stadje in België heeft toevertrouwd.

"Mijn hele jeugd was één grote leugen. Iedereen probeerde te verbergen wie ik was. Op mijn 18e wilde ik alles achter me laten en verhuisde ik naar Israël, waar ik dienst nam in het leger," vertelt Jane, die nu getrouwd is en moeder van drie kinderen en grootmoeder van zes kleinkinderen. "Naarmate ik ouder werd en mijn kinderen groter werden, stelden ze steeds meer vragen. Ik wilde hen de kans geven om te begrijpen waar ik vandaan kom en hoe mijn jeugd eruitzag." Dit was de aanleiding voor haar juridische strijd om te bewijzen dat ze de halfzus van Mohammed VI is.

DNA-testen hebben aangetoond dat Jane geen familieband heeft met Raoul, haar veronderstelde vader, en dat haar biologische vader noch Europees noch Joods is. De Marokkaanse koninklijke familie weigert echter mee te werken aan een vaderschapstest. Een hoorzitting om deze kwestie te behandelen zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2025 plaatsvinden. "Ik vraag alleen om geaccepteerd te worden. Ze kunnen me morgen bellen en uitnodigen voor een kop koffie in Parijs en erkennen dat ik hun zus ben. Ik hoef niet in het paleis te wonen of een Marokkaanse prinses te zijn. Ik ben 70 jaar en heb mijn leven geleid," legt Jane uit.

Lees ook: Marokkaanse koninklijke familie dient klacht in tegen vermeende dochter Hassan II, Jane Benzaquen

Jane Benzaquen is vastberaden om door te gaan. "We gaan winnen. We zijn al heel ver gekomen. Ze kunnen de DNA-test weigeren, maar ze moeten tot een akkoord komen. De Belgische justitie hecht veel waarde aan kinderrechten. Onze advocaat Marc Uyttendaele zegt altijd dat elk kind het recht heeft te weten wie zijn ouders zijn en waar ze vandaan komen. Ik geef nu niet op," zegt Jane, die ervan droomt om ooit Marokko te bezoeken. "Ik wil erheen gaan, maar pas als ik fatsoenlijk ontvangen word. Ik ben geboren in Marokko en het is een deel van mij. Mijn grootouders liggen daar begraven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team