Zoeken

Geen brood in Marokko op 26 en 27 maart

25 maart 2014 - 20:54 - Economie

©

Op 26 en 27 maart zal er in Marokko geen brood beschikbaar zijn. Een herhaaldelijk uitgestelde staking van de bakkerijen in het land is hier de oorzaak van. Broodprofessionals eisen een stijging van de prijs van het brood van 1,20 dirham.

"We hebben te lang gewacht. We hadden een contract met de regering Abbas El Fassi. Daarna volgden de regeringen Abdelilah Benkirane I en II zonder dat er iets veranderde", aldus Mohammed Hassine, vertegenwoordiger van de broodindustrie, in een verklaring aan Le Matin .

Volgens Hassine tonen officiële onderzoeken aan dat de broodprijs in Marokko veel te laag is. De juiste prijs zou tussen 1,48 en 1,67 dirham liggen, afhankelijk van de regio. Omdat de broodprofessionals nooit zijn ontvangen door Premier Benkirane, hebben ze besloten om hun dreigementen uit te voeren door op op 26 en 27 maart te staken.

In Marokko wordt de prijs van brood, net zoals dat van de meeste basisproducten (suiker, olie, gas), door de overheid bepaald. Dit om te voorkomen dat bakkerijen te hoge prijzen gaan vragen. In de afgelopen jaren hebben bakkerijen er echter iets anders op gevonden, broden aan 1,20 dirham (goedkoopst) worden gewoon steeds kleiner...

Voor de overheid blijft de stijging van de broodprijs een politiek en sociaal zeer gevoelige zaak. In 2007 had de regering Abbas El Fassi een prijsverhoging besloten oor de vorige regering moeten afblazen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team