Zoeken

Gad Elmaleh: "Vroeger nam ik vrouwen mee naar de disco, nu naar de mis"

31 januari 2023 - 18:00 - Cultuur

©

De Marokkaanse comedian Gad Elmaleh ging in Lourdes in gesprek over het christelijk leven, het katholieke geloof en het belang van de interreligieuze dialoog. In een kerk in Marokko vond hij voor het eerst "veel vrede". Ook vertelt hij over zijn ontmoeting met de Maagd Maria.

De gespreksonderwerpen van een uitwisseling tussen Gad Elmaleh en de katholieke pers ter gelegenheid van de Internationale Dagen van Franciscus van Sales gingen over de aarzeling tussen katholicisme en jodendom, de ontdekking van de Maagd Maria, het belang van de interreligieuze dialoog en de moeilijkheden die katholieken hebben om vast te houden aan hun geloof. "Ik ben rijk aan Joodse opvoeding, in een familie die mij de tradities heeft bijgebracht zonder dogmatisch te zijn. Ik ben vrij en blij om me tot het christendom te bekeren, met veel nieuwsgierigheid, interesse, soms verwarring, soms woede als ik iets niet begrijp...", vertelde Gad Elmaleh aan La Vie.

Lees ook: Gad Elmaleh over ontmoeting met Paus Franciscus

Zijn ontmoeting met de Maagd Maria vond plaats in Marokko, waar hij een kerk binnenging waar hij een Mariabeeld aantrof, hoewel hem dat was verboden. De comedian geeft toe dat deze ontdekking hem "schokte". Maar Joden bekijken zijn interesse in de Maagd Maria met argwaan, terwijl katholieken hem "verwelkomen". "Dit is niet de transfer van een speler van de ene naar de andere club," lacht Gad. In Lourdes ontdekte hij echte "broederschap" en wederzijdse hulp tussen gezonden en zieken.

Toen de producent van de film ’Stay a Little’ sprak over zijn katholieke geloof, onthulde hij dat hij zich dat volledig eigen had gemaakt. Dit besluit bracht hem ertoe enkele van zijn gewoonten te veranderen, vooral met betrekking tot vrouwen. "Vroeger ging ik met ze naar de disco, nu ga ik met ze naar de mis," grapte de ex van Charlotte Casiraghi.

Lees ook: Gad Elmaleh onthult bekering tot christendom

Over de interreligieuze dialoog zegt hij dat deze dialoog tussen joden en moslims deel uitmaakt van het "DNA van twee volkeren die samen willen leven, met alle complexiteiten, pijnen en moeilijkheden van dien". Hij wil dat deze dialoog in het dagelijks leven wordt gevoerd en niet slechts denkbeeld is dat door instellingen wordt gedragen. "De sleutel is om elkaar te kennen."

Bladna.nl