Zoeken

Gad Elmaleh: dikke cheque voor slachtoffers aardbeving Marokko

3 oktober 2023 - 19:00 - Cultuur

©

De Marokkaanse komiek Gad Elmaleh heeft zijn belofte gehouden om de slachtoffers van de krachtige aardbeving die Marokko op 8 september trof, te helpen.

Het speciale "Solidariteit Marokko gala" was een groot succes. De Dôme de Paris verwelkomde maandag meer dan 4000 toeschouwers die het door Gad Elmaleh georganiseerde evenement kwamen steunen, als solidariteit na de dodelijk aardbeving in Marokko. Bij de aardbeving vielen bijna 3000 doden en ruim 5500 gewonden. De beving veroorzaakte ook miljoenen euro’s aan schade. Gedurende het evenement werd 4.711.811 dirham opgehaald. Zoals de Marokkaanse komiek beloofde, zal dit bedrag worden gestort op de rekening van het "Speciale fonds 126", dat door de Marokkaanse autoriteiten is opgezet om de noodmaatregelen na de aardbeving te coördineren, meldt Le Parisien.

Lees ook: Gad Elmaleh: "De golf van solidariteit is ongelofelijk"

"Dit is een speciale avond. De eerste keer in 28 jaar carrière dat iedereen voor zijn ticket heeft betaald! Heel dure tickets en voor de eerste keer worden we niet betaald! Het is heel speciaal", grapte Elmaleh, waardoor de zaal in lachen uitbarstte. "Jullie zijn hier allemaal om jullie steentje bij te dragen aan de wederopbouw van het land, bedankt!" De tickets kostten tussen de 75 en 300 euro. De Frans Marokkaanse komiek Booder opende de show, samen met zijn collega’s Gad, Roman Freyssinet en Redouane Bougheraba. "Ik wist niet dat we niet betaald werden", begon hij zijn show. "Ik ben van Marokkaanse afkomst en kom uit een stadje dat bekend staat om zijn zuinigheid: we zijn de Auvergnats van Marokko! Mijn vader dankte God zijn hele leven omdat hij hem kleine kinderen gaf, zodat we onze kleding niet hoefden te veranderen. Deze broek heb ik sinds de middelbare school."

Lees ook: Marokkaanse komiek Gad Elmaleh spreekt tijdens de mis van Paus Franciscus

Samen brachten de vier komieken vreugde bij het publiek. "We zijn hier voor het ergste, maar ook in vreugde en geluk", vertelde Keltoum, een jonge toeschouwster uit Reims. "Ik heb al aan andere inzamelingsacties deelgenomen, maar ik wilde Marokko op deze manier steunen. Vandaag heb ik het gevoel dat het helpt om over het trauma van de aardbeving heen te komen." Met Marokkaanse vlaggen in de hand uitten Soukaina en Hassna uit Parijs dezelfde vreugde. "Het was belangrijk om ons geboorteland te steunen, om een gebaar te maken omdat we er niet zijn", leggen ze uit. "Ze hebben niets om opnieuw te bouwen voor een nieuw leven, we proberen op onze manier bij te dragen aan dit project. Eendracht maakt macht, in goede en slechte tijden."

Bladna.nl