12 mei 2025 - 13:00 - Marokko
Steeds meer Franse sterrenchefs vestigen zich in Marokkaanse hotels. Namen als Hélène Darroze, Jean-François Piège en Eric Frechon hebben reeds hun intrek genomen in Marokko.
Het management van La Mamounia, het oudste en een van de mooiste hotels ter wereld, kondigde recent de aanwerving aan van Simone Zanoni als chef-kok van een van haar drie luxe restaurants. "Ik zal de menukaart samenstellen van het Italiaanse restaurant in La Mamounia, een mythische plek, symbool van elegantie en gastvrijheid. Ik breng er een stukje Italië, mijn keuken, mijn geschiedenis...", schreef de Franse sterrenchef van Italiaanse afkomst op Instagram. Ook patissier Pierre Hermé maakt indruk met zijn creaties die in het Marokkaanse paleis worden aangeboden. "Zijn gebak verkoopt hier zeer goed", bevestigt een vaste klant aan Challenges.
Lees ook: Hélène Darroze belooft culinaire revolutie in Royal Mansour
Het luxehotel in Marrakech heeft altijd al een beroep gedaan op "competenties van elders wanneer we die niet ter plaatse hebben. We laten ons leiden door de wil om onszelf voortdurend te vernieuwen, terwijl we trouw blijven aan onze waarden van gastvrijheid, excellentie en loyaliteit", legt Lamia El Ghorfi, de woordvoerster van het paleis, uit.
Net als Zanoni en Hermé werken tal van Franse sterrenchefs in concurrerende hotels van La Mamounia. Om te beginnen met het Royal Mansour, een luxehotel dat eigendom is van Koning Mohammed VI. Dit paleis, bestaande uit 53 riads, heeft onlangs de diensten van chef-kok Hélène Darroze gecontracteerd. "Na een eerste samenwerking met Yannick Alléno enkele jaren geleden, hebben we een beroep gedaan op Hélène Darroze", aldus algemeen directeur Jean-Claude Messant.
Het hotel heeft ook Eric Frechon aangetrokken om de menukaart te ontwerpen van de brasserie in het hotel in Casablanca en van het gastronomische restaurant in Tamuda Bay, aan de kust tussen Tetouan en Tanger. "De ontmoeting verliep zeer professioneel. Ik heb veel geproefd, in alle bescheidenheid. Ik heb een kaart samengesteld die zowel een Marokkaans als een internationaal publiek aanspreekt", aldus Eric Frechon. "De aanzienlijke investeringen van de Koning hebben alle andere exploitanten ertoe aangezet een zeer hoog kwaliteitsniveau na te streven. Het is een positieve stimulans met het oog op 2030, het jaar van de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal", vult Jean-François Piège aan, die een contract heeft met het Selman hotel in Marrakech (eigendom van de familie Bennani-Smires).
Lees ook: Royal Mansour: Koning Mohammed VI’s ambitie voor Marokkaanse luxe
Bovendien blijkt de aanwerving van Franse sterrenchefs een rendabele investering. "Deze chefs worden betaald tussen de 100.000 en 400.000 euro per jaar, vaak met daarbovenop een percentage van de omzet van het restaurant en de mogelijkheid om meerdere keren per jaar met hun gezin ter plaatse vakantie te vieren. Voor de grote hotels is het een investering, maar ze wentelen de kosten af op hun klanten door hun prijzen te verhogen en niemand klaagt. Want met het cliënteel dat ze viseren, is duur zijn geen nadeel", aldus een Franse kok. Het bewijs: het Royal Mansour, volgens de directeur het duurste hotel van Marokko, heeft zijn omzet in vijftien jaar verviervoudigd.
Klap aan caïd: Marokkaanse uit Canada opnieuw terecht na virale video
Nieuwe megaferry’s van GNV mogelijk naar Marokko
@Marokko: "Vereenvoudig de grensprocedures tijdens Marhaba!"
Grote staking cafés en restaurants in Marokko
Minder geld voor tunnel Spanje-Marokko
Franse topchefs massaal aan de slag in Marokko
Klap aan caïd: Marokkaanse uit Canada opnieuw terecht na virale video
Nieuwe megaferry’s van GNV mogelijk naar Marokko
Grote staking cafés en restaurants in Marokko
Minder geld voor tunnel Spanje-Marokko
Franse topchefs massaal aan de slag in Marokko
Vrouw sterft tijdens vlucht: Royal Air Maroc aangeklaagd
Marokkaanse vijgenpasta, de nieuwe superfood
Marokkaanse dierenartsen dwarsbomen zwerfhondenplan