Zoeken

Frankrijk wil geen Marokkaanse imams meer

30 december 2023 - 17:00 - Wereld

©

Frankrijk heeft besloten geen Marokkaanse imams meer toe te laten, een beleid dat drie jaar geleden werd aangekondigd door president Emmanuel Macron in Mulhouse.

Dit besluit is een onderdeel van de bredere strijd tegen separatisme en betekent het einde van het "gedetacheerde imams"-programma, waarbij imams uit Marokko, Algerije en Turkije naar Frankrijk werden gezonden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft dit in een brief aan de betreffende landen medegedeeld, met de nadruk dat vanaf 1 januari 2024 geen nieuwe imams meer geaccepteerd zullen worden. De huidige imams mogen blijven, maar niet onder dezelfde voorwaarden. Het doel is niet om buitenlandse imams te weren, maar om te voorkomen dat ze betaald worden door een buitenlandse staat.

Lees ook: Ramadan 2023: Marokko stuurt imams naar Europa

Deze stap volgt op Macron’s aankondiging in februari 2020 over het geleidelijk beëindigen van het programma, dat ongeveer 300 imams betreft. Hij benadrukte ook het belang van transparantie over buitenlandse financiering van gebedshuizen en het blokkeren van verdachte projecten. Christophe Castaner, destijds minister van Binnenlandse Zaken, bevestigde dat het einde van dit programma gepland stond voor 2024. Imams met een verblijfsvergunning van drie jaar zouden nog in Frankrijk kunnen blijven tot hun vergunning verloopt.

Lees ook: Schrijnend tekort aan Nederlandstalige imams

Darmanin maakte duidelijk dat de "imams van de Ramadan", die jaarlijks tijdens de Ramadan naar Frankrijk komen, niet door deze maatregel worden getroffen. Hun komst blijft ongewijzigd. Tegelijkertijd richt Frankrijk zich op het lokaal opleiden van imams. Het land streeft ernaar een groeiend aantal imams te hebben die deels of volledig in Frankrijk zijn opgeleid en ondersteunt hun toegang tot universitaire opleidingen, zoals die van het Franse instituut voor islamologie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team