Zoeken

Frankrijk classificeert Marokko als welvarend land, Algerije geïrriteerd

3 augustus 2022 - 19:40 - Wereld

©

Frankrijk classificeert Marokko als een welvarend land en Algerije als een land waar de levensomstandigheden "bijzonder hard" zijn. Dit ergert de oosterbuur.

De Quai d’Orsay (Franse Diplomatie) heeft de indeling van de landen volgens hun toestand bekendgemaakt. Ze zijn verdeeld in drie categorieën A, B en C. Marokko behoort tot categorie C, de categorie van welvarende landen waarvan men in Frankrijk vindt dat de situatie geen speciale maatregelen vereist. De andere landen op de lijst zijn Duitsland, Australië, de Scandinavische landen, Luxemburg, Liechtenstein en Zwitserland, het Prinsdom Monaco en de monarchieën van de Golfstaten.

Lees ook: Koning Mohammed VI reikt opnieuw de hand aan Algerije

Zuid-Afrika, Egypte, Israël, Rusland en Turkije zijn bij categorie B geplaatst. Daartoe behoren ook Libanon, een bankroet land waar instabiliteit een terugkeer van gewapende conflicten tussen de verschillende facties dreigt, en Tunesië, een land dat alleen kan overleven met de hulp van buurland Algerije vanwege zijn doodgebloede economie.

Lees ook: Handreikingen Koning Mohammed VI aan Algerije is "een non-event"

Algerije werd in categorie A geplaatst samen met Afghanistan, Irak, Libië, Somalië, Syrië, Jemen en Oekraïne. Deze categorie omvat landen met "bijzonder barre levensomstandigheden". Algérie Patriotique bericht over de spottende reacties van enkele Algerijnse diplomaten: "Het rapport moet Marokko verwarren met Marrakech als het om Riyads gaat". Algiers noemt de ranglijst "schandalig" omdat het "niet overeenkomt met de werkelijkheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team