Zoeken

Fnideq gaat ten onder

3 april 2024 - 16:00 - Marokko

©

Drie politieke partijen in Fnideq, grensstad met Sebta, uiten hun ongenoegen over de slechte economische situatie. Ze roepen de lokale autoriteiten op om ambitieuze ontwikkelingsprojecten te realiseren om de lokale economie nieuw leven in te blazen.

Sinds de sluiting van de grens met Sebta in 2019 en de daaropvolgende coronacrisis is Fnideq in een diepe economische crisis beland. De sluiting van de grens betekende het einde van de smokkelhandel, die voor veel families in Fnideq een belangrijke bron van inkomsten was.

Lees ook: Commerciële zone Fnideq: een onverwacht succes

De drie partijen, de PPS, USFP en PSU, bekritiseren de "inefficiëntie" van de meeste ontwikkelingsprojecten die de afgelopen jaren in Fnideq zijn uitgevoerd. Ze stellen dat deze projecten niet tegemoetkomen aan de behoeften van de lokale bevolking.

In een gezamenlijk communiqué roepen ze alle actoren op, van de autoriteiten tot de verkozen instellingen, om samen te werken aan een allesomvattende ontwikkelingsplan voor de regio. Dit plan moet een einde maken aan de onvrede, woede en sociale spanningen die in Fnideq heersen.

Lees ook: Trilaterale overeenkomst Marokko-VAE-Israël in de maak

De slechte economische situatie is een belangrijke oorzaak van de massale migratie van jongeren uit Fnideq naar Sebta. In juni 2021 wisten honderden jongeren de grens over te steken, wat leidde tot een ongekende migratiecrisis. De drie partijen bekritiseren de nadruk op "enge politiesamenwerking", die volgens hen de situatie alleen maar verergert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team