Zoeken

Ruim 5000 Marokkaanse migranten bereiken Spaanse enclave Sebta

18 mei 2021 - 12:20 - Wereld

©

Nagenoeg 5000 Marokkanen zijn van maandag op dinsdag zwemmend of met een opblaasboot de grens overgestoken tussen Fnideq en Sebta. De Marokkaanse politie heeft niet ingegrepen. Op sociale media circuleren video’s van migranten die het strand bereiken aan de Spaanse kant.

Onder de bijna vijfduizend Marokkanen die erin zijn geslaagd om de Spaanse enclave Sebta te bereiken bevinden zich een duizendtal minderjarigen. Eén migrant zou zijn verdronken volgens France Bleu.

Spanje heeft contact opgenomen met Marokko over deze gebeurtenis en stuurt ook 200 extra agenten naar Sebta, zowel van de oproerpolitie als van de grenspolitie, om de orde te handhaven. Het merendeel van de Marokkaanse migranten zal worden teruggestuurd. In april werd het overgrote deel van een groep van 100 migranten die naar Sebta zwommen binnen de twee dagen teruggestuurd. In principe mogen enkel minderjarigen zonder begeleiding blijven.

Marokko en Spanje zijn verwikkeld in een conflict sinds de Marokkaanse geheime dienst in april ontdekte dat de secretaris-generaal van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in een ziekenhuis in Noord-Spanje wordt verzorgd. Marokko zou Spanje herhaaldelijk verwittigd hebben dat zoiets niet zonder consequenties zal blijven.

In Sebta is er slechts opvang voor 200 mensen, waardoor mensen niet weten waar ze naartoe moeten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team