Zoeken

Familie vraagt onderzoek na zelfmoord Yassine Rachid

9 september 2022 - 21:00 - Marokko

©

De zelfmoord van Yassine Rachid, een jonge arts in het universitair ziekenhuis van Casablanca, heeft in Marokko een golf van reacties teweeggebracht. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een intern onderzoek ingesteld. De familie van de overledene eist echter dat er een gerechtelijk onderzoek wordt gestart om licht op de zaak te werpen.

Om klaarheid te scheppen omtrent zijn zelfmoord, eist de familie van Yassine Rachid dat er een gerechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Zij verwachten niets van de centrale commissie die door het ministerie van Volksgezondheid in het academisch ziekenhuis is opgericht.

Lees ook: Toekomstige artsen willen Marokko verlaten

In een persbericht kondigt de familie aan dat alle nodige administratieve en gerechtelijke procedures zullen worden ingeleid om de verantwoordelijken voor de dood van de jonge arts te vervolgen. De familie beweert dat Yassine onder druk werd gezet en werd vernederd. Hij zou ook onrechtvaardig zijn behandeld en onterechte sancties hebben gekregen.

De Nationale Commissie van Artsen, Apothekers en Tandartsen en de Nationale Commissie van Medisch Assistenten en Specialisten in Marokko, hebben van hun kant een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij "de intimidatie en de provocatie waaraan studenten geneeskunde, assistenten en gezondheidswerkers op de werkplek en tijdens hun opleiding worden blootgesteld" veroordelen. Voor sommigen leiden deze praktijken tot "ernstige en gevaarlijke psychologische en lichamelijke complicaties".

Lees ook: Marokko: acuut tekort van 32.000 artsen

De twee organisaties kondigen een reeks acties aan, waaronder sit-ins in alle academische ziekenhuizen van het koninkrijk en het dragen van zwarte armbanden. Zij bevestigen ook dat zij contact hebben opgenomen met de ministeries van Volksgezondheid en Hoger Onderwijs, en met de hoofden van de faculteiten Geneeskunde en Farmacie en de Hassan II-universiteit, om ervoor te zorgen dat dergelijke situaties zich niet herhalen.

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat anoniem via www.113.nl

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team