Zoeken

Spaanse wapens om Arabische revoluties te onderdrukken

12 juni 2011 - 14:00 - Wereld

©

In 2010 heeft Spanje wapens en militair materieel verkocht ter waarde van 11,2 miljoen euro aan Libië, maar ook aan Saudi-Arabië (5,8 miljoen), Marokko (4 miljoen euro), Algerije (3,1 miljoen), Egypte (2,5 miljoen) en Tunesië (800.000 euro).

Het constaat van het NGO collectief Greenpeace, Amnesty International, Intermon Oxfam en de stichting per la Pau, hekelt het gebruik van Spaanse wapens in de Arabische landen waar sociale onrust heerst.

De vier NGO’s adviseren de Spaanse regering de voorwaarden van de contracten voor verkoop van wapens aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten te herzien. Zij raden dit aan op basis van een studie van het Instituut voor het studie van conflicten en humanitaire acties (IECAH) van Madrid.

De verkoop van wapens die kunnen worden gebruikt om te doden, burgers te onderdrukken of de veiligheid van een land in gevaar kunnen brengen, moet worden opgeschort. Dat is in ieder geval wat deze collectief aanraad aan de Spaanse regering, wijzend op het geval van Libië waar de sterke repressie reeds duizenden burgerdoden heeft gemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team