Zoeken

Express scheiding in Marokko: Marokkaanse vrouw licht Nederlandse echtgenoot op

17 mei 2024 - 21:00 - Marokko

©

Een Nederlandse man, Chakir M., is verwikkeld in een bittere scheidingsstrijd met zijn Marokkaanse vrouw Salima. Terwijl Chakir in februari 2023 een scheidingsprocedure in Nederland startte, verkreeg Salima in maart 2023 al een echtscheidingsvonnis in Marokko.

De problemen in de relatie begonnen jaren geleden. Om zijn vrouw gerust te stellen, zette Chakir een aantal van zijn eigendommen (waaronder onroerend goed en bedrijven) op haar naam. In Nederland is bij een scheiding immers sprake van verrekening van vermogen.

Lees ook: Nederlander in shock na ’geheime’ scheiding in Marokko (video)

Toen Chakir in februari 2023 de scheiding in Nederland aankaartte, besloot Salima hem voor te zijn. Ze reisde af naar Marokko en startte daar op 9 februari 2023 een eigen scheidingsprocedure. Ze gaf daarbij een valse woonplaats op en liet haar man niet in kennis stellen van de procedure. Op 2 maart 2023 verkreeg ze een echtscheidingsvonnis van de rechtbank in Tetouan.

Chakir ontdekte pas later wat er gaande was en diende in Marokko een klacht in wegens valsheid in geschrifte. De rechter-commissaris besloot de zaak in onderzoek te nemen en dagvaarde diverse betrokkenen, waaronder een advocaat-stagiair en een zakenman. De advocaat-stagiair staat nu onder rechterlijk toezicht, de zakenman is op vrije voeten.

Lees ook: Scheiding eindigt in bloedbad in El Jadida

Op 4 juni aanstaande staat een confrontatie tussen Chakir en Salima gepland. Het is nog onduidelijk wat de uiteindelijke gevolgen van deze scheidingsstrijd zullen zijn. De Marokkaanse rechter zal moeten beoordelen of het echtscheidingsvonnis in Marokko rechtsgeldig is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team