6 januari 2025 - 10:30 - Wereld
De Tunesische zangeres Amira (36), ex-partner van de leider van de Marokkaanse smokkelbende "El Tetwani", is vrijdag onder voorwaarden vrijgelaten door de rechtbank in Parijs.
Amira werd afgelopen april aangeklaagd door een rechter van de Junalco (Nationale Rechtbank voor de Bestrijding van Georganiseerde Misdaad) en zat sindsdien vast, samen met elf andere leden van de bende. Ze worden beschuldigd van "mensenhandel in georganiseerd verband en medeplichtigheid aan illegale immigratie, valsheid in geschrifte en gebruik van valse documenten". De bende, bestaande uit Marokkaanse en Servische criminelen, was tussen 2022 en 2023 actief in de regio Parijs, met name in Bobigny, en in het buitenland, waaronder Tunesië en Servië, meldt Le Parisien. Ze zouden duizenden migranten hebben geholpen om illegaal Frankrijk binnen te komen, waarmee ze miljoenen euro’s zouden hebben verdiend.
Lees ook: Marokkaanse bende "El Tetwani" zwaar getroffen in Frankrijk
Amira, moeder van twee kinderen van zes jaar en zes maanden die ze kreeg met Mohamed K., het hoofd van de criminele organisatie, woonde ten tijde van de feiten in Spanje. "Deze zangeres, met de dubbele Italiaans-Tunesische nationaliteit, geniet enige bekendheid. Ze is naar Servië gereisd en zou hebben meegewerkt aan het maken van video’s om de goede opvang van migranten in deze ’maffiahotels’ te promoten", aldus de rechter.
De zangeres ontkent elke betrokkenheid bij de smokkel. "Ik heb niets te maken met het werk van mijn ex-man. We zijn uit elkaar en ik heb zelfs aangifte van huiselijk geweld tegen hem gedaan. Door deze man ben ik alles kwijtgeraakt: mijn werk, mijn geld, mijn grond in Tunesië en zelfs mijn huis. Ik heb alleen nog mijn kinderen en ik wil ze terugzien", verklaarde ze tijdens haar verhoor. Amira heeft geen strafblad en "speelde geen actieve rol in deze feiten", aldus haar advocaat, Mohsen Jaidi.
Lees ook: Marokkaan richtte ’koninkrijk’ op en gaf valse paspoorten aan migranten in Servië
"Ze is een succesvolle zakenvrouw en een erkende artiest die geen enkel risico vormt voor de Franse samenleving", pleitte hij. Deze argumenten hebben de rechtbank er waarschijnlijk toe gebracht haar voorwaardelijk vrij te laten. Mohamed K. zou onlangs in Marokko zijn gearresteerd. Zijn uitlevering aan Frankrijk is onwaarschijnlijk, aangezien Marokko zijn burgers niet uitlevert. "Dit is een zeer ernstige zaak. Er moet nog verder onderzoek worden gedaan naar dit netwerk, dat actief is in Frankrijk, Tunesië en Servië. Niet alle betrokkenen bij deze organisatie voor illegale immigratie zijn geïdentificeerd", aldus de advocaat-generaal.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit
Marokkanen betrapt met tienduizenden euro’s in auto bij grens