Zoeken

Marokkaanse bende "El Tetwani" zwaar getroffen in Frankrijk

13 april 2024 - 17:00 - Wereld

©

Franse speurders hebben een groot crimineel netwerk opgerold dat geleid werd door een Marokkaan. De bende, met de naam "El Tetwani" of "Tetouani", was gespecialiseerd in het smokkelen van Tunesische migranten naar Frankrijk. In totaal werden dertien mensen gearresteerd.

De zaak kwam aan het licht toen de pakketbezorger DHL in oktober 2022 een ongewoon hoog aantal pakketten met Tunesische paspoorten signaleerde. De pakketten werden vanuit Servië naar verschillende adressen in de regio Île-de-France verstuurd. De Franse politie van het Bureau voor de bestrijding van mensensmokkel (OLTIM) startte in samenwerking met Europol een onderzoek naar illegale migratie, mensenhandel en witwassen.

Lees ook: Wrede rivaliteit tussen Marokkaanse en Afghaanse smokkelbendes in Servië

Al snel bleek dat het om een ​​groot crimineel netwerk ging dat geleid werd door "de machtige Servische clan ’El Tetwani’ of ’Tetouani’, verwijzend naar de Marokkaanse stad Tetouan waar de leider vandaan komt", meldt Le Parisien.

Deze maffia opereerde vanuit een grensgebied in het noorden van Servië, waar ze bekend stonden om "hun gewelddadige methodes", meldde Courrier International in een artikel van oktober 2023. De migranten, die vanuit de Maghreb, met name Tunesië, naar Frankrijk wilden reizen, gingen eerst naar Oost-Europa om geen sporen achter te laten.

Het netwerk werkte samen met verschillende handlangers: logisticiens die de pakketten met paspoorten afhaalden, geldsinzamelaars, witwassers, vervalsers van documenten en onderduikadressen in Frankrijk.

Lees ook: Marokkaan richtte ’koninkrijk’ op en gaf valse paspoorten aan migranten in Servië

Bij de actie van de OLTIM werden 13 mensen gearresteerd. Tien van hen werden na hun verhoor voorgeleid aan een onderzoeksrechter in Parijs. Onder hen bevindt zich een hoogzwangere vrouw, naar verluidt de vrouw van een van de leiders van de criminele organisatie. Ze werd in beschuldiging gesteld en donderdag in voorlopige hechtenis genomen. De vrouw is een bekende zangeres in Tunesië, die videoclips heeft opgenomen in Servië. Haar advocaat heeft "onmiddellijk beroep ingesteld tegen deze disproportionele maatregel gezien haar vergevorderde zwangerschap".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team