Zoeken

Wrede rivaliteit tussen Marokkaanse en Afghaanse smokkelbendes in Servië

4 september 2023 - 20:30 - Sport

©

De stille bossen van Noord-Servië zijn het toneel van een gewelddadige strijd geworden. Verschillende mensensmokkelbendes, met roots in Marokko, Afghanistan en Syrië, vechten er om de controle over lucratieve routes voor mensensmokkel. Dit heeft al geleid tot een alarmerend aantal doden en gewonden in de regio.

Afgelopen juli werd een hevige strijd gevoerd tussen rivaliserende Afghaanse bendes in het bos van Makova sedmica, vlakbij de Servisch-Hongaarse grens. Het resultaat: één dode en zeven gewonden, waaronder een 16-jarig meisje. Dit soort gewelddadige incidenten is niet nieuw. In november vorig jaar raakten zes mensen gewond bij een schietpartij tussen Marokkaanse en Afghaanse bendes in de grensstad Horgos.

Lees ook: Marokkaan richtte ’koninkrijk’ op en gaf valse paspoorten aan migranten in Servië

Wapens voor deze gewelddadige conflicten worden hoofdzakelijk geleverd door Albanese criminele groepen, blijkt uit een onderzoek dat gedurende zes maanden werd uitgevoerd door het Balkan Investigative Reporting Network. In een opmerkelijke foto poseert Amir Xhemshiti, een bekende Albanese wapenleveranciers, met leden van de Marokkaanse bende "Tetwani". Xhemshiti ontkent echter elke betrokkenheid bij de wapen- of mensenhandel in het gebied.

Lees ook: Marokkaan in Servië opgepakt voor dood migranten in Paraguay

Volgens Fatjona Mejdini, directeur van het Observatorium voor Illegale Economieën in Oost- en Zuid-Europa, wordt de mensensmokkel verder vergemakkelijkt door corrupte lokale politie. De markt voor mensensmokkel is sinds 2022 sterk gegroeid, waardoor de conflicten tussen de bendes steeds verder escaleren. Mejdini waarschuwt dat, in deze illegale handel, wapens een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Bladna.nl