Zoeken

Europese Commissie hekelt racisme in Nederland

11 juni 2021 - 19:00 - Wereld

©

De Europese Commissie heeft de beslissing genomen om aanmaningsbrieven te sturen naar Nederland, Griekenland, en Litouwen, omdat de bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat er niet goed genoeg is omgezet in nationaal strafrecht.

De Europese Commissie schrijft op haar website dat ze onder meer Nederland daarvoor formeel in gebreke gaat stellen, omdat het land de regels in de strijd tegen racisme, vreemdelingenhaat en ontkenning van grote internationale misdaden en de Holocaust onvoldoende heeft verankerd in de nationale wetgeving.

Lees ook: Nederland: Hoge Raad adviseert ’minder Marokkanen’-vonnis in stand te houden

Nederland, Griekenland en Litouwen krijgen twee maanden de tijd om maatregelen te nemen. Bij het uitblijven van maatregelen kan de Commissie een advies geven. Als ook dit zonder gevolg blijft, kan de Commissie Nederland voor het Europese Hof van Justitie dagen. Een uitspraak van dat Hof kan leiden tot sancties. Woordvoerders van ministeries in Nederland konden woensdag nog geen reactie geven op de stap van de Europese Commissie.

De Commissie leidde eerder al inbreukprocedures tegen zeven EU-landen en monitort de omzetting van de EU-wet in andere lidstaten, voor een betere aanpak van racisme en vreemdelingenhaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team